ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ζημίες 524 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η Eurobank

Ζημίες 524 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η Eurobank

Ζημίες 524 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο του 2014 η Eurobank.

Ειδικότερα, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε -524 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο 2014 και περιλαμβάνει ζημίες από απομείωση υπεραξίας και λοιπές διαγραφές ύψους 218 εκατ. ευρώ.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 9,8% σε 211 εκατ.ευρώ, από 192 εκατ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο.

Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμειναν στα χαμηλά επίπεδα του τρίτου τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 239 εκατ.ευρώ. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν σε 17,3 δισ. ευρώ ή 33,4% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του 2014.

Η μείωση των δανείων αναστράφηκε το τέταρτο τρίμηνο 2014, με τις χορηγήσεις προ προβλέψεων και διαγραφών να αυξάνονται κατά 164 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκαν σε 26,7 δισ., από 26,5 δισ. τον Σεπτέμβριο, ενώ τα δάνεια προς νοικοκυριά υποχώρησαν σε 25,1δισ., από 25,3δισ.ευρώ.

Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 1,8 δισ. ευρώ συνολικά και διαμορφώθηκαν σε 40,9 δισ.ευρώ στο τέλος του 2014. Η χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα ανήλθε σε 12,5 δισ.ευρώ, από 9,1 δισ.ευρώ το Σεπτέμβριο, ενώ ο λόγος δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε σε 103,1%, από 99,8%.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurobank, Νικόλαος Καραμούζης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το μακροοικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα απαιτητικό και αβέβαιο. Παρά τις προκλήσεις, η Eurobank διατηρεί το βασικό στόχο της, στο πλαίσιο των «Δεσμεύσεων» που έχει αναλάβει για το 2015, για στήριξη των πελατών της και της ελληνικής οικονομίας, με έμφαση στην αποτελεσματική και ευέλικτη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με σεβασμό στις ανάγκες και τις δυνατότητες των πελατών μας, στη χρηματοδότηση των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, των νοικοκυριών, των καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρηματικών σχεδίων και στην εφαρμογή αρχών σύγχρονης Εταιρικής Διακυβέρνησης».

«Προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της κεφαλαιακής ισχύος της Τράπεζας, η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για τον Όμιλο και η στήριξη των πελατών μας. Η επιβεβλημένη υιοθέτηση ενός νέου ισορροπημένου πλαισίου σχέσεων της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους της με βάση ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών, πελατών και της κοινωνίας στις προοπτικές της χώρας, θα οδηγήσουν σε ταχεία εξομάλυνση των συνθηκών της αγοράς και της οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων και επενδυτικών κεφαλαίων, που είναι απολύτως απαραίτητα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Σε μια τέτοια προοπτική, η Eurobank, στηριζόμενη στην εμπιστοσύνη των μετόχων, των εργαζομένων και των πελατών της, έχει όλες τις προϋποθέσεις και προετοιμάζεται για να ηγηθεί των εξελίξεων και να συμβάλει καθοριστικά, ώστε να δρομολογηθεί η οριστική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης» αναφέρει ο Νικόλαος Καραμούζης.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Φωκίων Καραβίας αναφέρει ότι «ο στόχος της επιστροφής στην κερδοφορία μέσα στο 2015 παραμένει, αλλά η δυνατότητα επίτευξής του συνδέεται με την ταχύτητα αποκατάστασης του μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος. Προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση των πιέσεων στη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, των προκλήσεων σχετικών με το σχηματισμό νέων δανείων σε καθυστέρηση, η διατήρηση ισχυρής κεφαλαιακής βάσης και η κατοχύρωση της δυνατότητάς μας να χρηματοδοτούμε τους πελάτες μας και την ελληνική οικονομία».

Σχετικές ειδήσεις