Eurobank: Αναγκαία η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας

Η αύξηση του μεριδίου των επενδύσεων, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της ελληνικής οικονομίας σε ένα μονοπάτι στασιμότητας, επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank, στο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.
Eurobank: Αναγκαία η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας
1'

Ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης διαμορφώθηκε στο 0,23% το πρώτο τρίμηνο του 2015. Σε όρους τριμηνιαίας μεταβολής, το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε για 2ο συνεχές τρίμηνο (-0,16% και -0,41% το 4ο τρίμηνο 2014), ενώ ο δείκτης οικονομικού κλίματος το Μάιο 2015 διαμορφώθηκε σε χαμηλό 17 μηνών (91,4 μονάδες δείκτη), με μεγαλύτερη τη μηνιαία πτώση των υπηρεσιών και δεύτερη εκείνη του δείκτη των καταναλωτών (-5,7 και -3,1 μονάδες δείκτη αντίστοιχα). Το υπόλοιπο του συνόλου των καταθέσεων και των ρέπος των κατοίκων εσωτερικού, μειώθηκε σε μηνιαία βάση κατά -6,29 δις ευρώ τον Απρίλιο 2015, με το 55,46% της προαναφερθείσας μείωσης να προέρχεται από τα νοικοκυριά, το 22,48% από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και το 22,06% από τη γενική κυβέρνηση. Το υπόλοιπο του συνόλου της χρηματοδότησης των κατοίκων εσωτερικού διαμορφώθηκε στα 234,47 δις ευρώ τον Απρίλιο 2015, μειωμένο κατά -1,45 δις ευρώ σε σχέση με το Μάρτιο και κατά -2,41 δις ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Στις κατηγορίες της γενικής κυβέρνησης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων εμφανίζονται σημάδια σταθεροποίησης, ενώ στην κατηγορία των νοικοκυριών εξακολουθεί να υπάρχει πτωτική τάση.

Η αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της εξωστρέφειας αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να αποφευχθεί μια πορεία επιβράδυνσης για την ελληνική οικονομία, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή