ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ιγκνάτσιο Βίσκο (ΕΚΤ): Συμφωνία για να διατηρηθεί η στήριξη της ΕΚΤ

Ιγκνάτσιο Βίσκο (ΕΚΤ): Συμφωνία για να διατηρηθεί η στήριξη της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες για πολύ, χωρίς να υπάρχει πρόοδος για την επίτευξη μίας συμφωνίας χρηματοδότησης της Ελλάδας σε πολιτικό επίπεδο, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ιγκνάτσιο Βίσκο.

«Για να διατηρηθεί η στήριξη, είναι ανάγκη να υπάρχει μία σαφής προοπτική πολιτικής συμφωνίας για ένα πρόγραμμα», δήλωσε ο Βίσκο, ο οποίος είναι και Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας.

Ο Βίσκο ανέφερε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, γνωστό και ως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δεν έχει εξασθενήσει έως τώρα σημαντικά λόγω της ελληνικής κρίσης και ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να το υλοποιήσει πλήρως για να αυξήσει τον πληθωρισμό.

«Κάθε ανεπιθύμητοι περιορισμοί στις νομισματικές συνθήκες θα αντιμετωπισθούν με ισχυρό τρόπο», τόνισε, προσθέτοντας:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις συνέπειές τους στις νομισματικές συνθήκες και τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη. Είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της».

«Η κρίση θα μπορούσε να έχει πιο σοβαρές επιπτώσεις, εάν αναζωπυρώσει τον φόβο στους διεθνείς επενδυτές ότι η Ευρωζώνη δεν είναι αμετάκλητη», είπε, προσθέτοντας: «Στην περίπτωση αυτή, θα είναι απαραίτητη συντονισμένη δράση από τις εθνικές και ευρωπαϊκές Αρχές (για να αντιμετωπίσουν τις εντάσεις στις αγορές).

Σχετικές ειδήσεις