ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κλειστές Τράπεζες: Περιμένοντας σήμα από τη Σύνοδο Κορυφής ο Ντράγκι - Σήμερα η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κλειστές Τράπεζες: Περιμένοντας σήμα από τη Σύνοδο Κορυφής ο Ντράγκι - Σήμερα η συνεδρίαση της ΕΚΤ

Κλειδί για τις περαιτέρω εξελίξεις και κινήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού η έκβαση της πρωτοφανούς σε χρόνο και πιέσεις εις βάρος της ελληνικής κυβέρνησης Συνόδου Κορυφής που μετά από 15 ώρες βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη χωρίςασφαλή ένδειξη για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου λήγει η παράταση της τραπεζικής αργίας που ορίστηκε με υπουργική απόφαση την Παρασκευή, με την αγωνία να χτυπά κόκκινο μέχρι αυτή την ώρα και απρόβλεπτη τόσο τη χρονική όσο και επί του περιεχομένου έκβαση της ολονύκτιας δραματικής Συνόδου Κορυφής.

Σήμερα επίσης συνεδριάζει το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μέσω τηλεδιάσκεψης το οποίο περιμένει σήμα από τους ηγέτες ώστε να αποφασίσει για τον ELA και την πολύτιμη ένεση ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται το πρόσφατο επεισόδιο μεταξύ του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε με αφορμή τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Σημειώνεται η προειδοποίηση Ντράγκι στους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ για να μπορέσει να αυξήσει άμεσα τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA), επισημαίνεται.

Σχετικά με την τελευταία απόφαση το όριο των ημερήσιων αναλήψεων από τα ΑΤΜ των τραπεζών παραμένει στα 60 ευρώ, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτα αναλήψεων να εισπράξουν από τα γκισέ των υποκαταστημάτων που είναι ανοικτά άλλα 120 ευρώ. Το ίδιο όριο θα ισχύσει και για τους συνταξιούχους του εξωτερικού.

Το πλήρες κείμενο της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε την Παρασκευή:

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ

1. Παρατείνεται έως και 13 Ιουλίου 2015 η διάρκεια της τραπεζικής αργίας που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως ισχύει και παρατάθηκε με την την αρ. ΓΔΟΠ0000937ΕΞ 2015/ΧΠ 2256/6.7.2015 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών «Παράταση τραπεζικής αργίας» (Β΄1391).

2. Από την έναρξη ισχύος της παρούσας και μέχρι τη λήξη της τραπεζικής αργίας, πέραν των περιπτώσεων που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 28ης Ιουνίου 2015 «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας» (Α’ 65), όπως τροποποιήθηκε με την από 30 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 66) και ισχύει και των Υπουργικών Αποφάσεων που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση αυτής, δύναται να πραγματοποιούνται από τα υποκαταστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων που λειτουργούν για το σκοπό αυτό οι ακόλουθες πράξεις:

α. Η μετατροπή, με αίτηση του δικαιούχου, σε ευρώ ποσού σύνταξης καταβαλλόμενης σε ξένο νόμισμα από ασφαλιστικό φορέα του εξωτερικού, η μεταφορά αυτού του ποσού σε άλλο υπάρχοντα καταθετικό λογαριασμό του ίδιου δικαιούχου και η άπαξ ανάληψη από αυτόν ποσού μέχρι εκατόν είκοσι (120) ευρώ.

β. Η άπαξ καταβολή του συνολικού ποσού συντάξεως εκατόν είκοσι (120) ευρώ σε κάθε δικαιούχο.

γ. Η άπαξ καταβολή συνολικού ποσού εκατόν είκοσι (120) ευρώ στα πρόσωπα της παρ. 1 της αρ. ΓΔΟΠ 0000929ΕΞ2015/ΧΠ 2243/2.7.2015 απόφασης του Υπουργού Οικονομικών (Β΄1343).

Η παρούσα ισχύει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

Η Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Όλγα – Νάντια Βαλαβάνη

Σχετικές ειδήσεις