ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Κύπρος: Προστασία με νόμο στα μικρά δάνεια

Κύπρος: Προστασία με νόμο στα μικρά δάνεια

Προστασία στα δάνεια κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ παρέχει νομοσχέδιο για την πακετοποίηση και πώληση δανείων από τις εμπορικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τα «μικρά» δάνεια μπορούν εξαγοράζονται μόνο από εταιρείες με έδρα την Κύπρο και ύστερα από άδεια από την Κεντρική Τράπεζα, ή αδειοδοτημένο τραπεζικό ίδρυμα από την Κύπρο ή άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που παρέχει υπηρεσίες στη Δημοκρατία.
Για μεγαλύτερα δάνεια δεν υπάρχουν περιορισμοί στην πακετοποίηση.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι οι περιορισμοί τίθενται με στόχο την προστασία ευάλωτων ομάδων. Πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των δανειοληπτών που προκύπτουν από τη δανειακή σύμβαση ή την νομοθεσία διασφαλίζονται.
Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι με επιστολή του ο Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να τεκμηριώσει την αντικειμενικότητα των κριτηρίων για τους περιορισμούς που τίθενται σε σχέση με τα δάνεια κάτω τους ενός εκατομμυρίου ευρώ, ώστε η πρόνοια να μη συγκρούεται με τη συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης.