Ένταση του ανταγωνισμού στον τομέα των τερματικών POS

Ένταση του ανταγωνισμού στον τομέα των τερματικών POS

Τη δυνατότητα άμεσης παράδοσης και ενεργοποίησης των τερματικών αποδοχής καρτών (POS) παρέχει η Eurobank, εντείνοντας τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει ήδη μεταξύ των τραπεζών στον τομέα αυτό.

Ειδικότερα, από τουλάχιστον 200 υποκαταστήματα της η Eurobank παρέχει πλέον τη δυνατότητα άμεσης παράδοσης αλλά και ενεργοποίησης των POS για όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες επιθυμούν να τα εγκαταστήσουν, καθώς γνωρίζουν ότι η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών από τον περασμένο Ιούνιο που επιβλήθηκαν τα capital control είναι ραγδαία, τάση που συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Ο αριθμός των καταστημάτων της Eurobank θα αυξάνεται σταδιακά, ενώ καταστήματα της τράπεζας που δίνουν την συγκεκριμένη δυνατότητα υπάρχουν και σε τουριστικές περιοχές όπου η ζήτηση για ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Τα τερματικά αποδοχής καρτών έχουν ξεπεράσει πλέον τα 300.000, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις 500.000, έναντι 220.000 περίπου το 2015 και 120.000 περίπου το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος για τη χορήγηση και ενεργοποίηση POS από τις τράπεζες μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 10 και 15 ημέρες, που εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά πολύ μετά την ένταση ανταγωνισμού που παρατηρείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι POS εγκαθίστανται πλέον εκτός από παραδοσιακά μέσω όπως σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα κ.λπ. και σε νέα σημεία πώλησης όπως φαρμακεία, σημεία εστίασης, μέσα μεταφοράς όπως ταξί, εταιρίες ταχυμεταφορών, διανομής προϊόντων κατ οίκον, κλπ.

Σημειώνεται επίσης ότι το 50% σχεδόν των POS δίνουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, που μετά από μια μακρά χρονική περίοδο πιλοτικής εφαρμογής τους στην χώρα μας, γνωρίζουν πραγματική ανάπτυξη.