ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Bloomberg: Το ΔΝΤ ζητά μέτρα για τις ιταλικές τράπεζες

Bloomberg: Το ΔΝΤ ζητά μέτρα για τις ιταλικές τράπεζες

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να υποστούν ζημιές

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ζήτησε να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες σχετικά με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών στο κόστος εξυγίανσης των ιταλικών τραπεζών (bail - in), σημειώνοντας ότι τα «πολύ υψηλά» ποσά μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αργές δικαστικές διαδικασίες πιέζουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Οι ανησυχίες που σχετίζονται με το bail - in των μικροεπενδυτών πρέπει να αντιμετωπισθούν κατάλληλα», αναφέρει το ΔΝΤ στην τακτική έκθεσή του για την ιταλική οικονομία. Οι χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις «είναι κρίσιμης σημασίας για την εμπέδωση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη στήριξη της ανάκαμψης», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ τονίζεται ότι το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων φαίνεται να σταθεροποιείται στο 18% των συνολικών δανείων.

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena και άλλων τραπεζών έχουν κολλήσει στο αν οι πιστωτές των τραπεζών θα πρέπει να υποστούν ζημιές, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν χρήματα των φορολογουμένων, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα. Οι κανόνες που εφαρμόζονται από φέτος απαιτούν την απορρόφηση ζημιών των τραπεζών από τους ομολογιούχους και μετόχους τους στην περίπτωση διάσωσης, μία διαδικασία που αποκαλείται bail - in.

«Μετά από ό,τι συνέβη με την έξοδο της Βρετανίας, κατά την άποψή μου είναι απαραίτητο να υπάρξει κοινή λογική στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα, αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου. Ο Ρέντσι κάλεσε τις τράπεζες «να επιστρέψουν στον δανεισμό προς τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες», ενώ πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρχουν «κανόνες που είναι λίγο πιο λογικοί, λίγο πιο ξεκάθαροι, λίγο πιο ανθρώπινοι».

Οι ιταλικές Αρχές σπεύδουν να στηρίξουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που επιβαρύνεται από κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 360 δις ευρώ, εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από την ΕΚΤ στις ιταλικές τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια που υπονομεύουν τον δανεισμό. Το ΔΝΤ ζήτησε, επίσης, τη λήψη μέτρων, που περιλαμβάνουν πιο εντατική χρήση εξωδικαστικών μηχανισμών αναδιάρθρωσης (των κόκκινων δανείων), την ενισχυμένη εποπτεία και μία συστηματική αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών που δεν υπόκεινται σε αντίστοιχη αξιολόγηση από την ΕΚΤ.

Στο 1,1% ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας το 2016

Η ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας «είναι πιθανόν να παραταθεί και υπόκειται σε κινδύνους», με τον ρυθμό ανάπτυξης να προβλέπεται στο 1,1% φέτος και το 1,3% το 2017, αναφέρει το ΔΝΤ. «Οι κίνδυνοι είναι καθοδικοί, μεταξύ άλλων από την αστάθεια της χρηματοπιστωτικής αγοράς, την αύξηση των μεταναστών και μετωπικούς ανέμους από την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου», σημειώνεται στην έκθεση, ενώ προστίθεται: «Αυτή η διαδρομή της ανάπτυξης θα σήμαινε επιστροφή στα προ της κρίσης (του 2007) επίπεδα παραγωγής μόνο στα μέσα της δεκαετίας του 2020 και μία διεύρυνση της απόκλισης του ιταλικού εισοδήματος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που αυξάνεται ταχύτερα».

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι «το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε κοντά στο 133% του ΑΕΠ, ένα επίπεδο που περιορίζει τα δημοσιονομικά περιθώρια για την αντίδραση σε περίπτωση σοκ». Η δυναμική του χρέους αναμένεται να μειωθεί μόνο σταδιακά στα επόμενα χρόνια και να παραμείνει ευάλωτη σε σοκ. Το ΔΝΤ κάλεσε τις ιταλικές Αρχές να υλοποιήσουν ταχύτερα μεταρρυθμίσεις που στηρίζουν την ανάπτυξη, με «μεγαλύτερη προτεραιότητα στις χαμηλότερες και πιο αποδοτικές δαπάνες και τη λιγότερο στρεβλωτική φορολόγηση, με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την εισαγωγή ενός σύγχρονου φόρου στην ακίνητη περιουσία».