ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης λόγω του Brexit

ΕΚΤ: Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης λόγω του Brexit

Χαμηλότερη ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2017 και το 2018, κυρίως λόγω της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit, προβλέπουν 51 επαγγελματίες αναλυτές σε έρευνα που έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται στο 1,4% για το 2017 και το 1,6% για το 2018 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,6% και 1,7%, αντίστοιχα. Για φέτος, η πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητη στο 1,5%.

«Με βάση τα αναλυτικά σχόλια των ερωτηθέντων, οι αναθεωρήσεις αυτές αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό μία αναμενόμενη αρνητική επίπτωση στην Ευρωζώνη από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος», σημείωσε η ΕΚΤ.

Οι αναλυτές, που ενσωμάτωσαν το Brexit στις προβλέψεις τους, εκτίμησαν ότι οι συνέπειές του θα περιορίσουν τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017 κατά 0,26 της ποσοστιαίας μονάδας και τον πληθωρισμό κατά 0,07 της ποσοστιαίας μονάδας.

Η επίπτωση στην ανάπτυξη θα επέλθει μέσω μείωσης των καθαρών εξαγωγών στη Βρετανία, που θα περιορισθεί περαιτέρω από την υποτίμηση της στερλίνας, την αβεβαιότητα για τη φύση της μελλοντικής σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ και την αυξημένη αστάθεια στις χρηματοπιστωτικής αγορές, πρόσθεσε η κεντρική τράπεζα.

Η επίπτωση του Brexit στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης θα είναι, ωστόσο, μικρότερη. Οι αναλυτές προβλέπουν πληθωρισμό 1,2% το 2017, 1,5% το 2018 και 1,8% σε πέντε χρόνια.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της χθες, αλλά άφησε ανοιχτή την πόρτα σε μία περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται επιπλέον στοιχεία για την επιβράδυνση και την οικονομική επίπτωση του δημοψηφίσματος.