ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Capital Controls: Τι ισχύει για το όριο ανάληψης - πότε μια κατάθεση θεωρείται «νέο» χρήμα

Capital Controls: Τι ισχύει για το όριο ανάληψης - πότε μια κατάθεση θεωρείται «νέο» χρήμα

Με τα νέα δεδομένα επί των ορίων των capital controls οι νέες καταθέσεις θεωρούνται «νέο» χρήμα και η ανάληψή τους είναι ελεύθερη.

Κάθε ποσό που κατατίθεται πλέον στις τράπεζες θεωρείται νέο χρήμα και είναι ελεύθερη η ανάληψη στο σύνολό του, χωρίς να υπόκειται στον «κόφτη» των 420 ανά εβδομάδα ή 840 ανά δεκαπενθήμερο. Το ύψος της ανάληψης, δηλαδή, εξαρτάται από τη νέα κατάθεση, είτε πρόκειται για 100, 1.000 ή 10.000 ευρώ κ.λπ.

Κατάθεση νέου χρήματος μπορεί να γίνει τόσο στο γκισέ όσο και στο ATM. Ανάληψη, όμως, πέραν του ορίου των 420 ή 840 ευρώ, μπορεί να γίνει μόνο από τα γκισέ των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι για τις νέες καταθέσεις δεν χρειάζεται καινούργιος λογαριασμός και χρησιμοποιείται οποιοσδήποτε υφιστάμενος.

Τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών διαχωρίζουν αυτόματα το παλαιό και το νέο χρήμα, ανάλογα με το πότε και σε ποια μορφή μπήκε κάθε ποσό.

Οι αναλήψεις νέου χρήματος δεν υπολογίζονται στο πλαφόν αναλήψεων των 420 ή 840 ευρώ.

Οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους, ότι ως νέο χρήμα δεν υπολογίζονται ποσά από μισθοδοσία και συντάξεις.

Αναφορικά, τέλος, με τα εμβάσματα από το εξωτερικό, το ποσοστό των χρημάτων που μπορεί κάποιος να σηκώσει αυξάνεται από το 10% στο 30%.

Από το Σάββατο 30/7 θα γίνει η πρώτη ανανέωση του 15νθημέρου. Οι καταθέτες δηλαδή έχουν τη δυνατότητα από μεθαύριο 30 Ιουλίου έως και την Παρασκευή 12 Αυγούστου, να κάνουν ανάληψη έως και 840 ευρώ.

Εάν δεν πάρουν αυτά τα χρήματα, το όριο δεν προστίθεται στο επόμενο διάστημα της σωρευτικής ανάληψης.

Σχετικές ειδήσεις