Φρίκη δίχως τέλος: Ανεξέλεγκτες οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια – Στους 44 οι νεκροί (Vids)

Πολλές χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη σήμερα…

Δωρεάν μετακίνηση για αστυνομικούς και πυροσβέστες με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την δωρεάν μετακίνηση όλων των ένστολων, Αστυνομίας…

Αποκλειστικό: Δεν υπάρχει υποψηφιότητα Αλβέρτη για το Δήμο Αθήνας - Τι λέει ο ίδιος στο Newsbomb.gr

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Επειδή τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί…

Δολοφονία Άννυ - Σοκάρει ο πατέρας της: «Εγώ τεμάχισα την κόρη μου»

Δολοφονία Άννυ: Οι φρικιαστικές σκηνές της άγριας…

Μητσοτάκης: Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ περνά από τον σεβασμό της μειονότητας

Η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) μετέδωσε…

Moody’s: Credit positive η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες

Moody’s: Credit positive η μείωση των NPLs στις ελληνικές τράπεζες

Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των λειτουργικών δαπανών των ελληνικών τραπεζών είναι θετική για το αξιόχρεό τους (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's σε έκθεσή του (Moody's Credit Outlook).

Όπως αναφέρει ο οίκος, «στις 30-31 Αυγούστου οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, τα οποία έδειξαν συνολικά μία μείωση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), μετά από μία σημαντική επιβράδυνσή τους στα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη βάση δαπανών, είναι credit positive, αν και οι προβλέψεις για τις ζημιές από χορηγήσεις δανείων συνεχίζουν να απορροφούν ένα μεγάλο μέρος των προ προβλέψεων κερδών των τραπεζών».

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σημειώνει ο οίκος, τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών, για 90 ημέρες και πλέον, μειώθηκαν κατά περίπου 375 εκατ. ευρώ, με μόνο την Alpha Bank να καταγράφει έναν θετικό (αλλά επιβραδυνόμενο) σχηματισμό NPL, ύψους 110 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, και οι τέσσερις τράπεζες κατέγραψαν χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα σημαντικών μέτρων μείωσης του κόστους, περιλαμβανομένης της μείωσης θέσεων απασχόλησης.

«Τα χαμηλότερα NPL και η μικρότερη βάση δαπανών θα βοηθήσουν τις τράπεζες να επιστρέψουν στην κερδοφορία, μετά από μεγάλες ζημιές τα τελευταία λίγα χρόνια», σημειώνει ο Moody's.

Οι προβλέψεις για ζημιές από χορηγήσεις δανείων συνέχισαν να απορροφούν περίπου το 88% των προ προβλέψεων κερδών τον Ιούνιο του 2016, έχοντας αυξηθεί σημαντικά το 2015, αναφέρεται στην ανάλυση.

Μία περαιτέρω μείωση στα NPLs θα μειώσει, επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (NPEs), τα οποία ήταν σημαντικά υψηλότερα από τα NPLs, κατά μέσο όρο στο 50% των συνολικών δανείων τον Ιούνιο του 2016, προσθέτει ο οίκος.

«Αναμένουμε το ποσοστό των NPE να βελτιωθεί με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός έτους σε σχέση με το ποσοστό των NPL», αναφέρεται.

«Υποθέτοντας ότι θα υπάρχει πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, αναμένουμε ότι μία ουσιαστική μείωση των NPL των τραπεζών θα χρειασθεί τουλάχιστον τρία με τέσσερα χρόνια, δεδομένου ότι τα πλαίσια της χώρας για την κατάσχεση ενεχύρων και την πώληση NPLs αντιμετωπίζουν ακόμη σημαντικά προβλήματα», υπογραμμίζει ο οίκος. «Η πώληση χαρτοφυλακίων δανείων θα παίξει έναν κρίσιμο ρόλο στην ελάφρυνση του βάρους των NPL στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών. Η διάθεση ξένων ταμείων να συμμετάσχουν σε τέτοιες συναλλαγές εξαρτάται από τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει επιτυχώς τις διάφορες αξιολογήσεις του προγράμματος στήριξης από τους δανειστές της έγκαιρα», σημειώνεται.