ΤΡΑΠΕΖΕΣ

ΕΚΤ: Χαμηλά τα επιτόκια έως ότου πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό

ΕΚΤ: Χαμηλά τα επιτόκια έως ότου πετύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκιά της έως ότου επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της, Πέτερ Πράετ, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι θέμα της ΕΚΤ η αύξηση των ισχνών τραπεζικών κερδών.

Οι τράπεζες παραπονούνται ότι τα πολύ χαμηλά επιτόκια της ΕΚΤ συρρικνώνουν το περιθώριο κέρδους τους, ιδιαίτερα σε χώρες, όπως η Γερμανία, όπου η ρευστότητα είναι άφθονη και ο ανταγωνισμός έντονος. Ο Πράετ αναγνώρισε τα παράπονα των τραπεζών, αλλά δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εμμείνει στη πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, που περιλαμβάνει και την επιβάρυνση των τραπεζών για τις καταθέσεις τους σε αυτή, έως ότου ο πληθωρισμός επανέλθει στον στόχο του σχεδόν 2%. «Τα πολύ χαμηλά επιτόκια θα ισχύουν πιθανότατα για μία παρατεταμένη χρονική περίοδο», πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να ελέγχει την ευρωστία του τραπεζικού τομέα, σημειώνοντας ότι μία μακρά περίοδος χαμηλής κερδοφορίας θα μειώσει την ικανότητα των τραπεζών να χορηγούν δάνεια, καθώς θα περιορίζεται η δυνατότητά τους να δημιουργούν κεφάλαια. Υποστήριξε, όμως, ότι το κλειδί για την αποκατάσταση των τραπεζικών κερδών δεν βρίσκεται στη νομισματική πολιτική.

«Μία διαρκής βελτίωσης των προοπτικών του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης απαιτεί περαιτέρω προσπάθειες εκτός της σφαίρας της νομισματικής πολιτικής», σημείωσε, προσθέτοντας: «Αυτές περιλαμβάνουν, κυρίως, την ταχεία και πλήρη ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και πρόσθετες προσαρμογές του τραπεζικού τομέα στην κατεύθυνση μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας των δαπανών και επιχειρηματικών μοντέλων που θα παραμένουν βιώσιμα στο νέο ρυθμιστικό και μακροοικονομικό περιβάλλον».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων