ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων το 2017

Συσσώρευση νέων κόκκινων δανείων το 2017

Σύμφωνα με την απολογιστική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για όλο το τραπεζικό σύστημα υποχώρησε στα 104,8 δισ. ευρώ έναντι 105,8 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Ξεπέρασαν τους στόχους που είχαν θέσει οι τράπεζες αναφορικά με την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων. Σύμφωνα με την απολογιστική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στο τέλος του 2016 το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για όλο το τραπεζικό σύστημα υποχώρησε στα 104,8 δισ. ευρώ έναντι 105,8 δισ. ευρώ που ήταν ο στόχος.

Σε ποσοστό ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων διαμορφώθηκε στο 50% του συνόλου των δανείων έναντι στόχου 50,5%. Αντίστοιχα οι τράπεζες μείωσαν το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 36,2% έναντι στόχου 36,4%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το δεσμευτικό πρόγραμμα που έχουν καταθέσει οι τράπεζες ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων θα πρέπει να μειωθεί στο 33,9% έως το 2019 και αυτός των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 20,4%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί κατά τα δύο τελευταία έτη, το 2018 και το 2019. Η μείωση εκτιμάται ότι θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς ρυθμίσεις δανείων (δηλαδή την αποκατάσταση της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων που βρίσκονται επί του παρόντος σε καθυστέρηση), από διαγραφές δανείων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων και μεταβιβάσεις δανείων.

Αντίθετα, αρνητική συμβολή στην περαιτέρω μείωση των υπολοίπων MEA εκτιμάται ότι θα έχει η συσσώρευση νέων Mη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων η οποία αναμένεται τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2017.

Κατά την ίδια περίοδο, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών (Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια - ΜΕΔ) αναμένεται να μειωθούν κατά 49%, από 78,3 δισεκ.ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 40,2 δισεκ. ευρώ το 2019. Ο σχετικός δείκτης ΜΕΔ αναμένεται να μειωθεί από 37% σε 20,4% για την ίδια χρονική περίοδο. Η μεγαλύτερη μείωση του υπόλοιπου, καθώς και του δείκτη ΜΕΔ, συγκριτικά με τα αντίστοιχα μεγέθη των ΜΕΑ σχετίζεται κυρίως με την ελάχιστη περίοδο ενός έτους σε καθεστώς επιτήρησης, που απαιτείται από τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ώστε να αναταξινομηθούν ρυθμισμένα δάνεια από τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα προς τα εξυπηρετούμενα.

Σχετικές ειδήσεις