Επιστολή Δημήτρη Γιαννακόπουλου σε Μπερτομέου: «Αγωγή και μήνυση στον Ολυμπιακό»

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος απέστειλε επιστολή στον Τζόρντι…

«Θρίλερ» στην Κρήτη: Εντοπίστηκε νεκρή 19χρονη στο σπίτι της

Την αναζητούσαν οι δικοί της από χθες…

Απίστευτο: Η ΔΕΗ κόβει το ρεύμα στη Χαλυβουργική για «φέσια» 32 εκατ. ευρώ

Χαλυβουργική | ΔΕΗ | Ειδήσεις: Ως ένας…

Προειδοποίηση ΣΟΚ: «Μία ώρα περιθώριο για να μην θρηνήσετε θύματα από βιβλική καταστροφή στο Ιόνιο»

Τον πρώτο στον κόσμο αυτοματοποιημένο σύστημα έγκαιρης…

Η Μόνικα Λεβίνσκι εξομολογείται: Έτσι «άναψα» τον Κλίντον με το στρινγκ μου (vids)

Με «πικάντικες» λεπτομέρειες αναφέρθηκε στα όσα προηγήθηκαν…

Ανοίγει ο δρόμος για την κρατική διάσωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi

Ανοίγει ο δρόμος για την κρατική διάσωση της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi

Η αρχαιότερη τράπεζα του κόσμου ανακοίνωσε ότι αναμένει καθαρά κέρδη άνω των 1,2 δισ. ευρώ το 2021, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκε από τις ευρωπαϊκές Αρχές.

Στόχος της Monte dei Paschi di Siena αποτελεί η επιστροφή της στην κερδοφορία. Πέρυσι, η ιταλική τράπεζα είχε καταγράψει καθαρές ζημιές ύψους 3,24 δισ. ευρώ. «Είναι ένα συντηρητικό σχέδιο. Δεν επιδιώκουμε μη ρεαλιστικούς στόχους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi Μάρκο Μορέλι, σε αναλυτές στη διάρκεια τηλεφωνικής διάσκεψης για την παρουσίαση του νέου σχεδίου.

τραπεζα

Στο σχέδιο, που καλύπτει την περίοδο 2017-2021, η ιταλική τράπεζα προβλέπει μία απόδοση 10% των ιδίων κεφαλαίων της για το 2021, μία μείωση του προσωπικού της κατά περίπου 5.500 άτομα και του αριθμού των καταστημάτων της σε περίπου 1.400 από περίπου 2.000 το 2016, καθώς επιδιώκει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία της.

Η Monte dei Paschi θα πουλήσει «κόκκινα» δάνεια ύψους 28,6 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 26,1 δις. ευρώ θα τιτλοποιηθούν με τη μεταβίβασή τους σε μία ιδιωτικά χρηματοδοτούμενη ειδική εταιρεία με όρους αγοράς. Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το ταμείο διάσωσης τραπεζών Atlante II.\

τραπεζα 3                                            

O δείκτης κεφαλαίων της τράπεζας (CET1) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 14,7% το 2021. Ο Μορέλι είπε ότι στο πρώτο τρίμηνο επανέκαμψαν ιδιωτικές καταθέσεις 5,5 δισ. ευρώ, προσθέτοντας ότι «η ρευστότητα δεν είναι πλέον ένα εύκολο ζήτημα». Επιβαρυμένη με «κόκκινα» δάνεια και ένα σκάνδαλο κακοδιαχείρισης, η Monte dei Paschi βρίσκεται επί σειρά ετών στο προσκήνιο της ιταλικής τραπεζικής κρίσης που σιγοβράζει.

τραπεζα 2

Αναγκάσθηκε να ζητήσει κρατική βοήθεια τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την αποτυχία της προσπάθειάς της να αντλήσει κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την ενίσχυσή της με κρατικά κεφάλαια 5,4 δισ. ευρώ, αφού η τέταρτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα συμφώνησε σε μία δραστική αναδιάρθρωσή της, με το ιταλικό κράτος να κατέχει περίπου το 70% της τράπεζας.