LIVE: Η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό - Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Με τις ομιλίες των αρχηγών και την…

Το Μαξίμου διαψεύδει τα περί πρόωρων εκλογών το Μάρτιο

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διέψευσαν την έντονη φημολογία που…

Δολοφονία Τοπαλούδη: Τι λέει ο 19χρονος Αλβανός μέσα από τη φυλακή

Σε μερικές λέξεις αρκέστηκε ο 19χρονος που…

Ψηφίστε τώρα: Θέλετε ο Πάνος Καμμένος να αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση;

Διαδικτυακή δημοσκόπηση: Ας μιλήσουμε για το τι πιστεύετε…

Τροπολογία της τελευταίας στιγμής από την κυβέρνηση Ζάεφ: Διαχωρίζει ιθαγένεια από εθνότητα

Ξεκίνα σήμερα, Τρίτη, το απόγευμα, στην Επιτροπή Συνταγματικών…

Τραπεζίτες προς Τσίπρα: Δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Τραπεζίτες προς Τσίπρα: Δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών, αλλά και όσους αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα, εξέφρασαν τη Δευτέρα (18/12/2017) οι Διοικήσεις των τραπεζών, στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην συνάντηση που είχαν σήμερα. Επισήμαναν μάλιστα ότι οι σχετικές προσπάθειες αποδίδουν ήδη αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες από μέρους των τραπεζών που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν, ότι το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρη επίγνωση της κοινωνικής του ευθύνης, της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά και της ζωτικής σημασίας του κοινωνικού αγαθού της χρηματοπιστωτικής πίστης για την σταθερότητα της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον λόγο αυτό, οι τράπεζες μέλη της ΕΕΤ, επισήμαναν οι Διοικήσεις των τραπεζών, έχοντας σήμερα πλήρη και σε βάθος γνώση των χαρτοφυλακίων τους, είναι σε θέση να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες, ενώ διαπιστώνουν ότι οι σχετικές προσπάθειες έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τράπεζες ανέφεραν, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι εφαρμόζουν πιστά τις δεσμεύσεις τους έναντι των εποπτικών αρχών και σέβονται τους ελληνικούς νόμους και τις δικαστικές αποφάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Επίσης, αξιολογούν με ιδιαίτερη προσοχή τις περιπτώσεις που αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και εξαντλούν κάθε περιθώριο προσφοράς ευνοϊκών και βιώσιμων ρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν, ιδίως στους οικονομικά ασθενέστερους, την διατήρηση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Σήμερα υπάρχει πληθώρα τραπεζικών προϊόντων που προσφέρουν, σε κάθε συνεργάσιμο δανειολήπτη, μακροπρόθεσμη λύση.

Οι πλειστηριασμοί, όπως αναφέρουν οι τράπεζες, είναι ένα αναγκαίο μέσο και η μόνη δυνατότητα που παρέχεται, ως έσχατη λύση απέναντι στους αδιάφορους δανειολήπτες, ιδίως τους κακοπληρωτές που έχουν και δεν πληρώνουν.

Όπως επισημαίνουν οι τράπεζες, μέχρι την διεξαγωγή κάθε πλειστηριασμού, περνάει πάντα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και κανένας δεν αιφνιδιάζεται. Η μετάβαση σε ένα σύστημα αποκλειστικά ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεν θα πρέπει να εμποδίσει την ομαλή συνέχιση των διαδικασιών που έχουν ξεκινήσει.

Επίσης, οι τράπεζες διαπιστώνουν με ικανοποίηση, ότι η έναρξη της διαδικασίας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ανάγκασε πολλούς από τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές να εμφανιστούν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τα τραπεζικά στελέχη επισήμαναν ακόμα, ότι οι τράπεζες προχωρούν σε συνεχή βάση σε ρυθμίσεις μεγάλου αριθμού δανειοληπτών που πραγματικά αντιμετωπίζουν προβλήματα εξυπηρέτησης των δανείων τους, έχοντας οργανώσει με συστηματικό τρόπο και σχέδιο, τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών.

Οι ρυθμίσεις αυτές γίνονται σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία με τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα.