Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Χτίζουμε εμπιστοσύνη με την Ελλάδα (Video)

Newsbomb

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάισελμπλουμ, μεταξύ άλλων δήλωσε τα εξής στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

Είχαμε συζητήσεις για το αίτημα παράτασης του ελληνικού προγράμματος. Ήταν μια συζήτηση εμπιστοσύνης, γιατί εδράζεται στις διάφορες συμφωνίες και στις αλλαγές που έχουν επέλθει. Υπάρχει αισιοδοξία ότι στο τέλος θα έχουμε αποτελέσματα. Μιλούμε για σχέσεις εμπιστοσύνης. Απόψε έγινε το πρώτο βήμα στη διαδικασία επανοικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είμαι ευτυχής διότι η δουλειά που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες έφερε καρπούς. Είμαστε σε πολύ καλό έδαφος.

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας είναι:

Χτες λάβαμε επιστολή από τις ελληνικές Αρχές για παράταση της συμφωνίας για έξι μήνες, εμείς όμως στο Eurogroup αποφασίζουμε για παράταση 4 μηνών.

Παράλληλα οι ελληνικές Αρχές ήθελαν να παρατείνουν τα ομόλογα EFSF για 4 μήνες ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς και το Eurogroup συμφωνεί να δοθούν τα κεφάλαια από το EFSF. Οι πόροι είναι διαθέσιμοι για την Ελλάδα.

Προϋπόθεση είναι να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση στη βάση των θεσμών. Πρέπει να φανούμε όσο πιο ευέλικτοι γίνεται. Θα αποφασιστεί η ευελιξία μαζί με την Ελλάδα.

Θυμίζω ότι η επιτυχής συμφωνία θα επιτρέψει να συνεχιστεί το τρέχον πρόγραμμα και αν συνεχιστούν οι διαδικασίες. Όλα θα έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Eurogroup.

Όπως ήδη συμφωνήσαμε, ένα αίτημα για παράταση πρέπει να συνοδεύεται από δεσμεύσεις από την Ελλάδα

Στην κοινή μας δήλωση εμφανίζονται οι δεσμεύσεις.

Οι (ελληνικές) Αρχές δεσμεύονται να φέρουν περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να μην υπάρχουν μονομερείς δράσεις με αρνητικό αντίκτυπο στα μέτρα και την ανάκαμψη.

Οι ελληνικές Αρχές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους στην τήρηση των οικονομικών δεσμεύσεων προς όλους τους πιστωτές τους.

Δημοσιονομικά οι ελληνικές Αρχές θα διασφαλίσουν τα πλεονάσματα και όλες τις δεσμεύσεις για εξυπηρέτηση του χρέους. Οι θεσμοί (σ.σ. δανειστές) θα λάβουν υπόψη για το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα τις σημερινές συνθήκες.

Θα αρχίσουμε τις διαδικασίες για μια επιτυχή απόφαση για παράταση προγράμματος

Ως πρώτο βήμα συμφωνήσαμε να παρουσιάσουμε κατάλογο μεταρρυθμίσεων χρησιμοποιώντας την ευελιξία που παρέχει το πρόγραμμα. Θα παρουσιαστεί ο κατάλογος την επόμενη Δευτέρα (σ.σ. από την ελληνική κυβέρνηση)

Με αυτές θα έχουμε μια άποψη για συνέχιση της διαδικασίας που θα μας οδηγήσει στην αναθεώρηση του προγράμματος και σε επιτυχή συμπεράσματα.

Εάν η κατάληξη είναι ευτυχής τότε τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί θα εκκινήσουμε εθνικές διαβουλεύσεις. Αυτός ο κατάλογος των πρώτων μεταρρυθμίσεων θα οριστεί λεπτομερέστερα και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί από κοινού με τους θεσμούς έως το τέλος Απριλίου.

Επίσης, δεσμευόμαστε ότι θα υπάρξουν εθνικές διαβουλεύσεις ώστε ο EFSF να εγκρίνει την παράταση πριν το τέλος Φεβρουαρίου.-