«Τρόμος» στην αγορά - 5% κάτω το χρηματιστήριο

«Τρόμος» στην αγορά - 5% κάτω το χρηματιστήριο

Τι φοβούνται οι ξένοι επενδυτές;

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και η πολιτική ρευστότητα των τελευταίων ημερών φαίνεται πως έχουν τρομάξει τους επενδυτές - Σημείο κλειδί το ζήτημα της ρύθμισης του χρέους, ενώ την ίδια ώρα επιστρέφουν τα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ σε ρεπορτάζ ξένων μέσων ενημέρωσης.

Την ώρα που το ελληνικό χρηματιστήριο «βουλιάζει» επιστρέφουν τα τρομοκρατικά δημοσιεύματα σχετικά με την θέση της Ελλάδας στο ευρώ και την πιθανότητα επιστροφή της στη δραχμή.

Όπως αναφέρει η Die Welt του Βερολίνου, σε αντίθεση με τις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου, όπου η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη έχει μειωθεί κάτω από το 1%, «η μόνιμα υποψήφια προς έξοδο Ελλάδα παρουσιάζει αρνητική εξέλιξη. Ο δείκτης εξόδου εκτοξεύθηκε στο 9%».

Αλλά και για την Κύπρο «που υποφέρει εξαιτίας της οικονομικής της εγγύτητας προς την Ρωσία, αυξήθηκε σαφώς η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη».

Αυτό που σύμφωνα με την Die Welt, είναι εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν είναι «οι συνήθεις ύποπτοι οι μόνοι υποψήφιοι για έξοδο».

«Για τη Γαλλία έχει τριπλασιαστεί η πιθανότητα εξόδου από την ευρωζώνη. Με 2% έχει φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ενώ για την Ιταλία υπογραμμίζεται πως μετά τα ολέθρια αποτελέσματα των στρες τεστ, ο δείκτης EBI έχει φθάσει το 3%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2013.

Τις ανησυχίες των αγορών για το μέλλον της ευρωζώνης αποδίδει και η άνοδος των spreads στα κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, γράφει η Die Welt παραπέμποντας στην περίπτωση των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εκροή κεφαλαίων από την ευρωζώνη, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, ωστόσο οι ενδείξεις για αρνητικές εξελίξεις στην ζώνη του κοινού νομίσματος επεκτείνονται και σε άλλους δείκτες.

"Ο σκεπτικισμός για την συνοχή της ευρωζώνης αντικατοπτρίζεται και στον επονομαζόμενο δείκτη Euro Break-Up (EBI), τον οποίο δημοσιοποιεί κάθε μήνα ο οίκος Sentix. Ο δείκτης EBI εκτινάχθηκε τον Οκτώβριο κατά 53%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2013, οπότε απειλήθηκε με κατάρρευση και έξοδο από την ευρωζώνη η Κύπρος, υπό το βάρος των τραπεζών της", αναφέρει η γερμανική εφημερίδα παραπέμποντας στο γεγονός ότι "περίπου το 12% των επενδυτών αναμένει τους ερχόμενους 12 μήνες την έξοδο από την ευρωζώνη τουλάχιστον μίας χώρας".
Όπως επισημαίνεται, το προηγούμενο διάστημα το ποσοστό αυτό ήταν μικρότερο του 8%.

Deutsche Bank: Δραματική επιτάχυνση της φυγής κεφαλαίων

Ωστόσο, πολύ πιο δραματικό και πιο σαφές μήνυμα κρίσης συνιστά η διαφυγή κεφαλαίων, σημειώνει η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκατέλειψαν τον κοινό νομισματικό χώρο 17 δισ. ευρώ. Επίσης αρνητικό μετά από πολύ καιρό ήταν το κεφαλαιακό ισοζύγιο τον περασμένο Αύγουστο.

"Η βρετανική επενδυτική τράπεζα Barclays εκτιμά ότι η φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη θα συνεχιστεί, με συνέπεια να δεχθεί περαιτέρω πιέσεις το κοινό νόμισμα. Οι στρατηγικοί αναλυτές σε νομισματικά θέματα αναμένουν μια πτωτική τάση για το ευρώ, η οποία θα μπορούσε να σταματήσει το νωρίτερο στα 1,10 δολάρια", επισημαίνει η Die Welt, τονίζοντας ότι παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank.

Σε πτώση το χρηματιστήριο

Στο μεταξύ, η νέα «βουτιά» στο Χρηματιστήριο -σχεδόν 5%- είναι ένα σαφές μήνυμα των ξένων επενδυτών τόσο προς την κυβέρνηση όσο και τους δανειστές καθώς κανείς δεν βλέπει να υπάρχει έμπρακτη στήριξη των δανειστών προς την χώρα μας, ενώ οι μεταρρυθμίσεις γίνονται με ιδιαιτέρως αργούς ρυθμούς. 

Καθοριστικός παράγοντας, όπως όλα δείχνουν, είναι η επιμήκυνση του χρέους και όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές όσο δεν έρχεται αυτή η ρύθμιση, τόσο η αγορά θα είναι επιφυλακτική. 

Από την άλλη πλευρά, όσο δεν υπάρχει στήριξη οι ξένοι επενδυτές επιδιώκουν η αγορά να βρεθεί στα χαμηλά επίπεδα κι αυτό το διάστημα θα αλλάξουν «χέρια» στις ελληνικές εταιρείες. 

Στις 891 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με πτώση 4,51%, ενώ ο Δείκτης Ftse25 έφθασε στις 290 μονάδες και έπεται συνέχεια...