ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ραντεβού στις 750 μονάδες και στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Ραντεβού στις 750 μονάδες και στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Σήμερα; Αύριο; Πάντως εντός των αμέσως προσεχών ημερών, η αγορά δείχνει ότι θα περάσει το... stress test των 750 μονάδων βάσης.

Μετά τη χθεσινή, και η σημερινή (Τετάρτη, 28/1/15) συνεδρίαση άνοιξε πτωτικά και στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί (στις 11.20 βρισκόταν στις 761,93 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες -21,60 μονάδων ή ποσοστού -2,76%.

Η αγορά ομολόγων συνεχίζει να δείχνει την κατεύθυνση της αγοράς. Χθες, σε συνέχεια της προχθεσινής αρνητικής αντίδρασης, οι τιμές υποχώρησαν κατά 3%, με τις αποδόσεις της δεκαετίας να διαμορφώνονται στο 9,60%, της πενταετίας στο 11,70%, της τριετίας και της διετίας άνω του 14%. Οι ειδικοί στα dealing rooms των τραπεζών μιλούσαν για «αποδόσεις χρεοκοπίας», σε μια αγορά που άγεται και φέρεται από την αβεβαιότητα και ζητά άμεσες απαντήσεις.

Από τη μια μεριά η (υπό προϋποθέσεις) συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που εξήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι έφεραν μια αύρα αισιοδοξίας στην αγορά των ομολόγων, από την άλλη όμως, η πτώση ζητεί άμεσες απαντήσεις από την έα κυβέρνηση- είναι η μετάφραση στην οικονομική δράση, της άποψης ότι "η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει περίοδο χάριτος". Μέχρι το Μάρτιο πρέπει να πληρώσουμε περί τα 4,3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιούλιο λήγουν ομόλογα αξίας άνω των 6 δισ. ευρώ.

Οι γνώστες των αγορών επισημαίνουν ότι τόσο η γραμμή πίστωσης (ECCL), όσο και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ αποτελούν σημαντικά εφόδια για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να τα χάσει, αλλά να τα αξιοποιήσει στο έπακρο.

Με δυο λόγια, καλές κι απαραίτητες είναι οι μισθολογικές αποκαταστάσεις όσων αδικήθηκαν εξόφθαλμα, αλλά η αγροά ζητεί πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα εάν η χώρα θα ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις και, συνεπώς, θα μετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σχετικές ειδήσεις