ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Καινοτόμες και οικολογικές λύσεις για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό φέτος τον Χειμώνα

Καινοτόμες και οικολογικές λύσεις για να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό φέτος τον Χειμώνα

Με τις πρώτες εκτιμήσεις να θέλουν τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να είναι φέτος αυξημένες, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, πολλές είναι οι οικογένειες που αναζητούν καινοτόμες λύσεις προκειμένου να κρατήσουν το σπίτι τους ζεστό και το πορτοφόλι τους όσο πιο γεμάτο γίνεται.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούριο αφού τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νοικοκυριά στράφηκαν, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε εναλλακτικές και περισσότερο οικονομικές πηγές θέρμανσης και ενέργειας, παραγκωνίζοντας ως ένα βαθμό τα παραδοσιακά προϊόντα.

Θέλοντας, λοιπόν, να περιορίσουν τα έξοδά τους και την ίδια ώρα να μην αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους, έκαναν «στροφή» προς την οικολογική θέρμανση και τις φορητές λύσεις, επιλέγοντας ειδικά προϊόντα και υιοθετώντας ένα πιο οικονομικό lifestyle. Με λίγα λόγια, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και έγιναν οι ήρωες του σπιτιού. Πώς μπορείτε να τα καταφέρετε κι εσείς; Πολύ απλά, ακολουθώντας τα παρακάτω tips και κάνοντας τις σωστές επιλογές για κάθε χώρο του σπιτιού σας.

Εξοικονόμηση ενέργειας και θερμότητας

Για να εξοικονομείτε ακόμη περισσότερη ενέργεια και να διατηρείτε το σπίτι σας ζεστό, ανεξάρτητα από τα είδη των συσκευών που χρειάζεται να βρείτε, υπάρχουν μερικά tips που μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για την καθημερινότητα και το πορτοφόλι σας.

1) Αξιοποιήστε τις κουρτίνες: Από το πρωί μέχρι το απόγευμα δοκιμάστε να αφήνετε τις κουρτίνες σας ανοιχτές ούτως ώστε το φως του ήλιου να μπαίνει στο σπίτι και να το ζεσταίνει… εντελώς δωρεάν. Όταν, όμως, αρχίζει να βραδιάζει, καλό είναι να τις κλείνετε για να περιορίζετε την απώλεια θερμότητας.

2) Χαλιά παντού: Προσπαθήστε, επίσης, να τοποθετήσετε χαλιά και μοκέτες σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού ώστε να μην χάνεται η θερμότητα μέσω του πατώματος. Ακόμη και τα μικρά χαλιά μπορούν να κάνουν τη διαφορά σε έναν χώρο.

3) Προσοχή στις πόρτες: Η θερμότητα μπορεί, φυσικά, να χαθεί και από τις πόρτες σας, ακόμη κι αν αυτές είναι κλειστές. «Τσεκάρετε», λοιπόν, καλά το σπίτι σας για να διαπιστώσετε αν εισέρχεται από κάπου κρύος αέρας. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, μπορείτε να προμηθευτείτε με αεροστόπ. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε, επίσης, τα κουφώματα και να στεγανοποιήστε με σιλικόνη τα όποια κενά υπάρχουν.

12 copy

Οικολογικές λύσεις

Αφού διασφαλίσετε πως το σπίτι σας είναι «θωρακισμένο» από το κρύο, αξίζει να βρείτε τις κατάλληλες συσκευές θέρμανσης, ώστε να περάσετε τον Χειμώνα όσο πιο ζεστά και… οικολογικά γίνεται.

Το οικολογικό δεν σημαίνει και ακριβό και ευτυχώς, υπάρχουν οικολογικές λύσεις και για τη θέρμανση. Για την ακρίβεια, μια από τις πρώτες επιλογές στη χώρα μας είναι τα ενεργειακά τζάκια. Γιατί; Διότι είναι ένας φθηνός και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος θέρμανσης που δεν «απειλεί» το πορτοφόλι μας. Αν δεν το γνωρίζατε, αξίζει ακόμη να μάθετε πως υπάρχουν και ενεργειακά τζάκια τα οποία συνδέονται στην εγκατάσταση καλοριφέρ και έτσι παρέχουν άμεση θέρμανση σε όλο το σπίτι.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι σε μια εποχή κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου καθιστά «απαγορευτική» τη χρήση κλασικών τρόπων θέρμανσης για πολλές οικογένειες, η επιλογή ενός ενεργειακού τζακιού αποτελεί μια λύση αποτελεσματική και οικονομική. Πράγματι, με ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να ζεσταθεί έως και ένα ολόκληρο διαμέρισμα.

13 copy

Καινοτόμες και οικονομικές επιλογές

Τα καλοριφέρ και τα κλιματιστικά εξακολουθούν να παραμένουν στην κορυφή της λίστας όσον αφορά στις επιλογές θέρμανσης, ωστόσο, όπως προαναφέραμε, η κρίση και η ανάγκη για περιορισμό των εξόδων οδήγησε πολλούς Έλληνες στην αναζήτηση νέων, αξιόπιστων λύσεων.

Χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια έχει «αναβαθμιστεί» και το κεφάλαιο της θέρμανσης και σήμερα υπάρχει μια ποικιλία προϊόντων για να εξυπηρετεί την κάθε ανάγκη. Ενδεικτικά αξίζει να σημειώσουμε ότι στις μέρες μας, υπάρχουν εξελιγμένα αερόθερμα που όχι μόνο δεν κοστίζουν, αλλά μπορούν να ζεστάνουν γρήγορα έναν μεγάλο χώρο.

Με υψηλή θερμαντική απόδοση και χαμηλή κατανάλωση, οι ηλεκτρικές θερμάστρες χαλαζία αποτελούν, επίσης, μια καινοτόμα επιλογή θέρμανσης.

Τέλος, μια από τις πλέον σύγχρονες και δημοφιλείς συσκευές θέρμανσης υψηλής τεχνολογίας είναι οι σόμπες pellet οι οποίες προσφέρουν αυτονομία και οικονομία, υψηλή απόδοση και παράλληλα αισθητική.

Επιλογές για οικογένειες με παιδιά

Τι γίνεται, όμως, όταν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά; Ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος για να δημιουργήσετε το κατάλληλο περιβάλλον για εκείνα κατά τη διάρκεια του Χειμώνα; Σε πολλά σπίτια παρουσιάζονται προβλήματα με την υγρασία οπότε είναι σημαντικό να εστιάσετε στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι θερμοπομποί αποτελούν την καλύτερη επιλογή για άμεση, οικονομική και υγιεινή θέρμανση του χώρου, ενώ είναι κατάλληλοι για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και βρέφη. Όσον αφορά στην υγρασία, μπορείτε να την αντιμετωπίσετε με έναν αφυγραντήρα. Θα δημιουργήσει ένα υγιεινό και ευχάριστο περιβάλλον, ρυθμίζοντας το επίπεδο υγρασίας κάθε δωματίου του χώρου σας και θα κρατήσει μακριά τη μούχλα.

5


Το σπίτι είναι το καταφύγιό σας, το μέρος όπου επιστρέφετε έπειτα από μια κουραστική ημέρα, είναι ο δικός σας ξεχωριστός χώρος και οφείλετε να τον κρατήσετε ζεστό για εσάς και την οικογένειά σας. Μερικές «έξυπνες» κινήσεις, ο κατάλληλος οδηγός θέρμανσης ή το φυλλάδιο Θέρμανσης της LEROY MERLIN μπορούν να σας βοηθήσουν να περάσετε τον κρύο Χειμώνα όσο πιο εύκολα γίνεται.