TRAVEL

Κουφονήσια: Βουτιές σε ένα γαλαζοπράσινο όνειρο

Κουφονήσια: Βουτιές σε ένα γαλαζοπράσινο όνειρο

Ήταν πάντα εκεί στη μέση των Κυκλάδων, περιμένοντας να τα ανακαλύψεις. Στα Κουφονήσια ο χώρος και ο χρόνος δεν έχουν αξία, το μόνο που μετρά εδώ είναι η ανεμελιά και η ηρεμία (όταν ακόμα το κέφι δεν έχει ανάψει).

Κουφονήσια, τρία νησιά και πολλές νησίδες! Το Άνω Κουφονήσι, το μοναδικό κατοικημένο, το σχεδόν έρημο Κάτω Κουφονήσι και η Κέρος, ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στα Κουφονήσια και την Αμοργό.

Κρυστάλλινα, διάφανα νερά, γεύσεις ονειρεμένες και άμμος που χρυσίζει σαν μαγική νεραϊδόσκονη... Τα Κουφονήσια είναι ιδανικά τόσο για «ναυαγούς» όσο και για τολμηρούς κυνηγημένους εραστές.

969284

Φτάνοντας στο λιμάνι του νησιού, ο κάτασπρος ανεμόμυλος στα αριστερά της προκυμαίας και τα κάτασπρα σπιτάκια της Χώρας, κτισμένα πάνω στο ύψωμα του νησιού, καλωσορίζουν τον επισκέπτη δίνοντας του τη γεύση του έντονου κυκλαδίτικου τοπίου.

Κολπίσκοι με σμαραγδένια νερά που μοιάζουν με φυσικές πισίνες, μοναδικά σμιλευμένα από το κύμα βράχια, ξυπνούν τις αισθήσεις και αναρωτιέσαι μήπως βρήκα τον Παράδεισο;

969241

Οι παραλίες στο Πάνω Κουφονήσι... δεν είναι απλά μαγικές

Βάζουμε στοίχημα ότι κανένας δεν θα μπορέσει να αντισταθεί στη θάλασσα των Κουφονησίων, που έχει μια μοναδική απόχρωση που όμοια της δεν συναντάς πουθενά.

Παραλία Άμμος

Η παραλία στο χωριό του νησιού. Αμμώδης με γαλαζοπράσινα νερά δεν στερείτε ομορφιάς από τις υπόλοιπες και προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους. Αν μένετε στο χωριό δεν χρειάζεται να περπατήσετε πολύ αφού βρίσκετε μπροστά σας.

Παραλία Χοντρός Κάβος

Παραλία με βότσαλο και γαλαζοπράσινα νερά. Το ομώνυμο εστιατόριο που βρίσκετε κοντά στην παραλία μπορεί να ικανοποιήσει την πείνα ή την δίψα σας.

Παραλία Χαροκόπου

Η πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού αποκαλούν την παραλία Φοίνικας λόγω της τοπικής επιχείρησης και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή. Το πραγματικό της όνομα είναι Χαροκόπου, όπως και της γύρω περιοχής. Προστατεύεται από τους βόρειους ανέμους.

Παραλία Φανός

Πριν από την διασημότερη ίσως παραλία του νησιού την Ιταλίδα, συναντάμε στο δρόμο μας την Παραλία του Φανού, που έχει και μπαράκι για να ξεδιψάσεις από την πεζοπορία! Τα νερά της πεντακάθαρα σε αποχρώσεις του γαλάζιου και πράσινου!

Ιταλίδα – Κουφονήσια

185973 4272955099906 1823286290 n

Το αγχολυτικό σας. Όταν σουρουπώνει και ο ήλιος είναι έτοιμος να χαθεί στον μακρινό ορίζοντα, η Ιταλίδα αποκαλύπτει όλα τα ανομολόγητα μυστικά της. Είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή που η θάλασσα παίρνει μια απόχρωση μοναδική στο μπλε του ουρανού. Οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού αποκαλούν την παραλία με το όνομα Ιταλίδα και ίσως έτσι είναι πιο γνωστή. Αυτό προέκυψε λόγω της ιδιοκτήτριας της περιοχής πάνω από την παραλία.

Πορί

376181 4272964500141 589066802 n

Αν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά, σίγουρα θα αναρωτηθείς μήπως κάνω λάθος, μήπως βρίσκομαι σε μια παραλία της Καραϊβικής που απεικονίζονται στις card postal; Όχι, είστε στα Κουφονήσια, στην παραλία Πορί, με την απίστευτη αμμουδιά και τα νερά στα κρύσταλλο. Αν και κύμα δεν θα συναντήσεις σε αυτή την παραλία όσο και αν φυσάει, ωστόσο οι αέρηδες του Αιγαίου θα σε δυσκολέψουν στην τοποθέτηση της ομπρέλας!

Η Χώρα του νησιού, η μια και μοναδική

488295 4272962700096 2087364467 n

Άλλος οικισμός στα Κουφονήσια δεν υπάρχει. Από εδώ θα περάσετε και εσείς, από αυτόν τον κυκλαδίτικο μικρόκοσμο, που σας καλεί να περιπλανηθείτε στα στενά του. Γλάστρες με γεράνια, ασπρισμένοι τοίχοι, απογεύματα με τους ντόπιους να τα λένε στο πλακόστρωτο. Ζεστά βλέμματα, χαμηλόφωνες κουβέντες και μουσικές γλυκές σε καλούν να συμβαδίσεις με τον ρυθμό τους.

Μην χάσετε στα Κουφονήσια

969257

Θαλασσινές σπηλιές: Βρίσκονται στο Πάνω Κουφονήσι, πίσω από την παραλία Πορί. Το μοναδικό τοπίο αποτελείται από απόκρημνα βράχια που σχηματίζουν σπήλαια και μικρές παραλίες, που μοιάζουν με πισίνες. Το κολύμπι σε αυτές είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη. Είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα.
Περιπλάνηση με ποδήλατο: Νοικιάστε ένα ποδήλατο και κάντε το γύρο του νησιού ακολουθώντας την παραλιακή οδό.

Θαλάσσια σπορ: Οι θάλασσες της περιοχής είναι ιδανικές για θαλάσσια αθλήματα, όπως η ιστιοσανίδα. Στο Πορί θα βρείτε πολλούς σέρφερ να κάνουν προπόνηση, ενώ άλλοι προτιμούν την Πλατιά Πούντα.

Πανηγύρι της Παναγιάς: Στις 15 Αυγούστου μη χάσετε το πανηγύρι της Παναγιάς, όπου όλοι οι ντόπιοι ταξιδεύουν με καΐκια στο Κάτω Κουφονήσι.

Απολαύστε φρέσκα ψάρια και θαλασσινά: Πολλοί είναι οι επισκέπτες που καταφθάνουν ακόμα και με σκάφος στα νησιά για να γευτούν φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Άλλωστε, αποτελούν τα κύρια προϊόντα της περιοχής.

Το μυστικό του νησιού!

gala2

Λίγο πιο πέρα από το Πορί είναι το περίφημο Γάλα, μια ανοιχτή σπηλιά η οποία επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός στενού διαύλου και καλείται Γάλα από τους αφρούς που δημιουργούν τα κύματα όταν μπαίνουν στο εσωτερικό της σπηλιάς. Εκεί μπορείτε να ακούσετε και τον πιο όμορφο ψίθυρο που κάνουν τα βότσαλα όταν τα παρασύρει το νερό.