ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στο ΣτΕ ο Δήμος Ιεράπετρας - Ζητάει να προσεγγίζουν τα τουριστικά πλοία το Γαϊδουρονήσι

Γαϊδουρονήσι (νήσος Χρυσή)
Το Γαϊδουρονήσι (νήσος Χρυσή)
ierapetra.gr

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δήμος Ιεράπετρας και ζητάει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 11.3.2022 απόφαση της συντονίστριας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, με την οποία από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2022 επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα προσέγγισης στο Γαϊδουρονήσι (νήσος Χρυσή).

Σύμφωνα με την απόφαση της συντονίστριας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, απαγορεύεται η αποβίβαση επισκεπτών από τουριστικά πλοία, ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, κλπ «στις αυθαίρετες προβλήτες» που είναι στο νησί, ενώ επιτρέπεται στα πλοία αυτά ο περίπλους του νησιού και η αγκυροβολία πλησίον των παραλιών για να κάνουν θαλάσσια μπάνια οι περιηγητές. Επίσης, απαγορεύεται στους επισκέπτες να εισέρχονται στην ενδοχώρα του νησιού και να «κάνουν χρήση της σκιάς των θαλασσόκεδρων».

Στην αίτηση ακύρωσης ο Δήμος Ιεράπετρας υποστηρίζει ότι η προσβαλλόμενη απόφαση της συντονίστριας αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης παραβιάζει την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, το συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της οικονομικής ελευθερίας και της ελεύθερης διακίνησης, όπως θίγει και το δικαίωμα στην ιδιοκτησίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Δήμο Ιεράπετρας, η προσβαλλόμενη απόφαση είναι παράνομη γιατί εκδόθηκε από αναρμόδιο όργανο, αφού ο μόνος αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΑΠΕ