ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Εν αναμονή υπογραφής για επιχορηγήσεις δήμων

Εν αναμονή υπογραφής για επιχορηγήσεις δήμων

Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί η πλειονότητα των πιστώσεων των δήμων από το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με απάντηση του αναπληρωτή υπουργού, κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε επιστολή του πρόεδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), κ. Κώστα Ασκούνη.

«Οι δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών θα τηρηθούν στο έπακρο» διαβεβαιώνει στην επιστολή του ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως αναφέρει, σε σχέση με την καταβολή 150 εκατ. ευρώ για επενδυτικές δαπάνες του 2012 (ΣΑΤΑ ΠΔΕ) και 35 εκατ. ευρώ, που αποτελούν μέρος εξόφλησης οφειλόμενων προς τους δήμους, ο αναπληρωτής υπουργός υπογραμμίζει ότι εκ μέρους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) έγιναν οι εξής ενέργειες:

- Υπεγράφησαν οι σχετικές αποφάσεις από τον ίδιο και τα συγκεκριμένα ποσά εντάχθηκαν στο ταμειακό πρόγραμμα του προϋπολογισμού,

- η υπηρεσία δημοσιονομικού ελέγχου του ΓΛΚ εξέδωσε τις χρηματικές εντολές και τις απέστειλε στη ΔΟΥ για να «τρέξει» η εκταμίευση των χρημάτων,

- ενταλματοποιήθηκε ποσό ύψους 145 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά δήμους που ήταν ενήμεροι ως προς την υποβολή οικονομικών στοιχείων, ενώ μένει προς ενταλματοποίηση ποσό 4,4 εκατ. ευρώ,

- από το προς απόδοση ποσό των 35 εκατ. ευρώ ενταλματοποιήθηκαν 33,9 εκατ. ευρώ για ενήμερους δήμους και απομένει 1 εκατ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραμένουν αιτούμενα από τους δημάρχους τα 185 εκατ. ευρώ, που χρησιμοποιήθηκαν από τον προϋπολογισμό της αυτοδιοίκησης για το 2012, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες του 2011, οι οποίες είχαν προκύψει με την ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων, λόγω «Καλλικράτη», καθώς και 300 εκατ. ευρώ από παρελθόντα έτη.