ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

'Ηπειρος: Πρόταση για συμμετοχή των κατοίκων στη φύλαξη των δασών

'Ηπειρος: Πρόταση για συμμετοχή των κατοίκων στη φύλαξη των δασών

Μόνο με σύμμαχο τις τοπικές κοινωνίες μπορεί να παταχθεί το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας που το φετινό χειμώνα αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή για τον δασικό πλούτο της χώρας, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Ηλία Θεοδωρίδη.

Αρκετά νωρίς, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ.Θεοδωρίδης και οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχαν εντοπίσει το τεράστιο πρόβλημα που επρόκειτο να ανακύψει εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της ζήτησης για καυσόξυλα.

Μάλιστα για το θέμα αυτό της λαθροϋλοτομίας είχε πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Καστοριά ενώ ακολούθησε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και στελέχη των δασαρχείων.

Πριν λίγες ημέρες το ΥΠΕΚΑ, αν και καθυστερημένα, κατάλαβε τις διαστάσεις του προβλήματος και προχώρησε στην λήψη μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων εντατικοί έλεγχοι και απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων μεταφοράς ξυλείας κατά τις βραδινές ώρες.

Τα μέτρα αυτά κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκούν σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη που έχει καταθέσει στο υπουργείο μία συγκεκριμένη πολιτική πρόταση, προκειμένου να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση του δασικού πλούτου οι τοπικές κοινωνίες.
Η πρόταση συνίσταται στην απόδοση καυσόξυλων, σε ποσότητες ικανές για τις ανάγκες θέρμανσης, στους κατοίκους των κοινοτήτων στις ορεινές δασικές περιοχές.

«Πρόκειται ουσιαστικά για την πολιτική απάντηση στο πρόβλημα αφού δεν αρκούν τα κατασταλτικά μέτρα. Η πρόταση αυτή ευελπιστώ να ληφθεί υπόψιν από το υπουργείο και πιστεύω ότι την επόμενη χρονιά, όπου το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει θα εφαρμοστεί για να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην λαθροϋλοτομία», σημείωσε ο κ. Θεοδωρίδης.

ΠΗΓΗ εφημερίδα Ελευθερία