ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΚΕΔΕ: Η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Αυτοδιοίκησης

ΚΕΔΕ: Η αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν μπορεί να γίνει ερήμην της Αυτοδιοίκησης

«Απαράδεκτη η απόφαση για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στη Σίνδο, χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και σε χώρο ακατάλληλο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ.

Την κοινή διαπίστωση της ΚΕΔΕ και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ότι για να βρεθούν αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ουσιαστική και στενή συνεργασία μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαναφέρει η ΚΕΔΕ.

Αφορμή στάθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα, στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση και προετοιμασία των τοπικών αρχών της περιοχής και ειδικότερα των δημάρχων Ωραιοκάστρου και Δέλτα.

Στην ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ τονίζει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλαπλώς και εμπράκτως αποδείξει όλο αυτό το διάστημα, και ιδιαίτερα στα νησιά υποδοχής των προσφύγων, ότι συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση του εξαιρετικά δύσκολου αυτού ανθρωπιστικού ζητήματος.

Ως εκ τούτου ζητά από την Κυβέρνηση, αφενός να αποκατασταθεί η ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφετέρου να υπάρξει μέριμνα ώστε να μην κληθούν οι δήμοι να επωμισθούν δυσβάσταχτες για αυτούς δαπάνες.

Σε ότι αφορά δε τη δημιουργία ανοιχτού Κέντρου Φιλοξενίας στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, η ΚΕΔΕ συντάσσεται με τη θέση των δημάρχων της περιοχής, για επιλογή άλλου χώρου, που έχουν ήδη προτείνει, καθώς ο συγκεκριμένος είναι εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος, υπάρχουν παράμετροι, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τόσο για τους δημότες όσο και για τους πρόσφυγες, ενώ συντρέχουν και λόγοι εθνικής ασφάλειας.

Σχετικές ειδήσεις