ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Σφοδρή επίθεση Δημάρχων στην κυβέρνηση: «Θέλετε να μας καταργήσετε - Ζούμε στην εποχή των Σοβιέτ;»

Σφοδρή επίθεση Δημάρχων στην κυβέρνηση: «Θέλετε να μας καταργήσετε - Ζούμε στην εποχή των Σοβιέτ;»

Για νοσηρούς εγκεφάλους που θέλουν να καταργήσουν το θεσμό του Δημάρχου κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ, με αφορμή την πρόταση που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές του «Καλλικράτη».

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ προχωρά σε έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα (26/09), προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις που θέλει να φέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση η κυβερνητική πρόταση.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΚΕΔΕ αναφέρεται σε ρυθμίσεις που ουσιαστικά καταργούν το θεσμό του Δημάρχου και παραδίδουν τη διοίκηση των Δήμων όχι στους αιρετούς εκπροσώπους τους, αλλά σε μια δημοσιοϋπαλληλική γραφειοκρατία που δεν διαθέτει καμία λαϊκή νομιμοποίηση. «Αντικαθιστούν τη λαϊκή βούληση, με το διορισμένο γραμματέα», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αναρωτήθηκε αν στην κυβέρνηση νομίζουν ότι ζούμε στην εποχή των Σοβιέτ και έκανε λόγο για θεσμική εκτροπή.

Σύμφωνα με τη πρόταση που κατατέθηκε από την αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών, συνιστώνται θέσεις Διοικητικών και Αναπληρωτών Διοικητικών Γραμματέων στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι τίθενται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας των υπηρεσιών του Δήμου, των οποίων και προΐστανται. Χαρακτηριστικά η πρόταση αναφέρει ότι «αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής του αρμόδιου για διορισμό οργάνου».

Στην ουσία, αν θεσμοθετηθεί μια τέτοια πρόταση, αφαιρείται η δυνατότητα άσκησης των καθηκόντων του δημάρχου, των αντιδημάρχων και των γενικών γραμματέων και επιβάλλονται Διοικητικοί Γραμματείς και Αναπληρωτές Διοικητικοί Γραμματείς, σύμφωνα με την ΚΕΔΕ.

Σχετικές ειδήσεις