ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE BLOG Βουλή: Η «σύγκρουση» για το ελληνικό #MeToo

LIVE BLOG Βουλή: Η «σύγκρουση» για το ελληνικό #MeToo
INTIME

Στη Βουλή μεταφέρεται αυτή την ώρα η πολιτική σύγκρουση που έχει προκληθεί μετά τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, τη σύλληψη του πρώην πλεόν καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη και τις έρευνες της δικαιοσύνης περιπτώσεων που εμπλέκουν γνωστούς καλλιτέχνες.

Όπως προανήγγειλε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πρωτοβουλίες για την αποτροπή κάθε μορφής κακοποιήσεων.

«Η χώρα χρειάζεται κώδικες δεοντολογίας, ένα πλαίσιο που θα αποτρέπει την κάθε μορφής κακοποίηση, θα εκπαιδεύει στο σεβασμό και θα καλλιεργεί την κοινωνική συμβίωση με όρους αξιοπρέπειας από όλους προς όλους. Η κυβέρνηση θα λάβει συνολικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση» είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα η κυρία Πελώνη.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα αντιμετωπίσει ως απολογούμενο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να παραμείνει η συζήτηση στα πλαίσια των πρόσφατων αποκαλύψεων και να μην εκτραπεί στον σε θέματα δευτερευούσης σημασίας, όπως εκτιμούν ότι θα επιχειρήσει να κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να εξαπολύσει ένα ξεκάθαρο «κατηγορώ» προς την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και της Λίνας Μενδώνη, από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, επιδιώκοντας να φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση.

Το Κίνημα Αλλαγής κάνει λόγο για «σαφή» και «αντικειμενική» πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης τόσο για το διορισμό του κ. Λιγνάδη, όσο και για την καθυστερημένη αντίδραση και την προσπάθεια συγκάλυψης εκ των υστέρων.

Ευθύνες στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, που διόρισε τον Δημήτρη Λιγνάδη, επιρρίπτει και το ΚΚΕ το οποίο τονίζει ότι «το πρόβλημα δεν είναι η παραίτησή της, αλλά το πλαίσιο που παράγει δράστες και επιβάλλει τη σιωπή».

Από την πλευρά του ΜέΡΑ25, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κλέων Γρηγοριάδης, παρουσιάζοντας τη θέση του κόμματος έχει υποστηρίξει ότι «επί 11 μέρες η κυβέρνηση, παρά τη μήνυση κατά του κ. Λιγνάδη, η κ. Μενδώνη έκανε ότι δεν καταλάβαινε τίποτα».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν στο LIVE BLOG του Newsbomb.gr.