LIVE

Liveblog: Πέρασε με 176 ψήφους το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα

Liveblog: Πέρασε με 176 ψήφους το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα

Με τις ψήφους βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, και παρά τις «απώλειες», μαζεύτηκαν οι ψήφοι για να περάσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, και παρά την επίσης έντονη λαϊκή αντίδραση σε αυτό. Το καταψήφισαν οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Διχασμός ακόμα και στα κόμματα που είχαν δηλώσει εξ΄αρχής ότι θα ψήφιζαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια (πλην ΣΥΡΙΖΑ που είχε μόνο την αποχή Πολάκη), καταδείχτηκε στην ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο πέρασε με 176 ψήφους υπέρ, 76 κατά, 46 αποχές και δύο παρόντες.

Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού, που απάντησε και στις «βολές» του Προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος τού έθεσε τρία ερωτήματα σχετικά με το νομοσχέδιο και την ψηφοφορία του.

Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν «λάβρος» κατά της κυβέρνησης, και σε μια συγκλονιστική ομιλία, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου.

Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα η κατοχύρωση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Σαμαράς απευθύνθηκε στη συνείδηση των βουλευτών και να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική κοινωνία. «Καλείστε σήμερα να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του Οικογενειακού Δικαίου. Δεν υπάρχει καμία πίεση μέσα από την κοινωνία. Δεν είναι προτεραιότητα της κοινωνίας... Δεν υπάρχει κανένας καταναγκασμός απ’ έξω. Έρχεται σε αντίθεση με εκατομμύρια Έλληνες, πέρα και πάνω από κόμματα. Οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα απ’ όσα περιλαμβάνει το ίδιο το Νομοσχέδιο. Και για όλα αυτά, η Παράταξή μας τουλάχιστον, δεν θα έπρεπε ποτέ να το έχει φέρει προς ψήφισιν... Εγώ, προφανώς, θα το καταψηφίσω! Και εξηγούμαι: O γάμος των ομόφυλων ζευγαριών που συζητάμε σήμερα, δεν αποτελεί "ανθρώπινο δικαίωμα", δεν κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο, δεν συνιστά μέρος του «Ευρωπαϊκού κεκτημένου», δεν συνιστά "διεθνή υποχρέωση" της χώρας! Υπάρχουν μάλιστα αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, ότι ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός! Αν μια χώρα θέλει, το κάνει. Αν δεν θέλει, δεν το κάνει. Αλλά ΔΕΝ είναι υποχρεωτικό να το κάνει γιατί ΔΕΝ συνιστά "ανθρώπινο δικαίωμα"».

Αποδομώντας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα του εν λόγω νομοσχεδίου, ο κ. Σαμαράς εξήγησε:

«Η επιχειρηματολογία υπέρ της θέσπισής του, έχει ξεκινήσει με ένα ψέμα: Ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση "ανθρωπίνου δικαιώματος". Πράγμα που ΔΕΝ ισχύει... Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Δεν πρόκειται απλώς για ένα ψέμα. Μακάρι να ήταν μόνον αυτό. Είναι πολύ πιο επικίνδυνο...

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ, αναμένεται να καταψηφίσουν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, το κόμμα «Νίκη» και οι Σπαρτιάτες.

Σχετικές ειδήσεις