ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Sueddeutsche Zietung: Χρεώνει στη Μέρκελ ενδεχόμενο Grexit

Sueddeutsche Zietung: Χρεώνει στη Μέρκελ ενδεχόμενο Grexit

Η βαρύτερη πολιτική ήττα της θητείας της Άνγκελα Μέρκελ θα ήταν ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γράφει η Sueddeutsche Zeitung.

Ως τη «βαρύτερη πολιτική ήττα της θητείας τής Μέρκελ» περιγράφει η Sueddeutsche Zeitung ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να ομολογήσει ότι η πολιτική της ήταν λανθασμένη και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δισεκατομμυρίων για τους Γερμανούς φορολογούμενους. Ο αρθρογράφος είναι δε βέβαιος ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί, αλλά η καγκελάριος θα διαπραγματευτεί ακόμη και με τον Αλέξη Τσίπρα, εάν γίνει πρωθυπουργός.

«Συχνά, η πολιτική σημαίνει ότι πρέπει κανείς να διαλέξει μεταξύ επιλογών οι οποίες είναι όλες εξίσου δυσάρεστες... Εδώ και περίπου πέντε χρόνια, (η Άγγελα Μέρκελ) προσπαθεί, με ένα μείγμα καρότου και μαστιγίου, να φέρει τους Έλληνες στον δρόμο της Αρετής. Δανειακή βοήθεια έναντι οικονομικών μεταρρυθμίσεων, είναι η συνταγή ή, με τα δικά της λόγια, αλληλεγγύη έναντι σταθερότητας. Αυτό το σκεπτικό διακυβεύεται εάν ο αρχηγός της Αριστεράς Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου», αναφέρει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας απορρίπτει κατ' αρχήν την επιβολή λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

Ο συντάκτης, αναφερόμενος στα τελευταία δημοσιεύματα, αλλά και στην πληροφορία ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει αλλάξει θέση και δεν αντιτίθεται πλέον σε ένα ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, παραθέτει τα επιχειρήματα των επικριτών τής ασκούμενης πολιτικής: «Ίσως η Ευρωζώνη να ήταν τελικά ακόμη και σταθερότερη αν απομάκρυνε κανείς τον αδύναμο κρίκο από την αλυσίδα. Ακόμη και εσωπολιτικά, θα ήταν μια ευρωπαραίτηση των Ελλήνων, μια νίκη για την καγκελάριο που θα την απελευθέρωνε από τη μόνιμη κατηγορία των δεξιοσυντηρητικών επικριτών ότι είναι πολύ επιεικής με τους Νοτιοευρωπαίους. Με την αλλαγή πορείας της, όπως λένε οι Πράσινοι, θα κέρδιζε το χειροκρότημα της AfD και της Pegida (Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης)».

«Όλα αυτά ακούγονται λογικά, συνεπή και κατανοητά- κι όμως είναι ανοησίες», αντιτείνει ο ίδιος και προσθέτει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή πορείας στο Βερολίνο. «Ακόμη και εάν κάποια κυβερνητικά στελέχη θα ήθελαν πολύ, χωρίς αμφιβολία, να δείξουν στους πρωταγωνιστές στην Αθήνα, μέσω δημοσιευμάτων του Τύπου, τα εργαλεία των βασανιστηρίων. Εάν έπειτα από πέντε χρόνια σκληρών ευρωπαϊκών αντιπαραθέσεων και μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, το ευρώ αλλάξει σε δραχμή, θα ήταν για την καγκελάριο η βαρύτερη πολιτική ήττα της θητείας της. Θα ήταν η παραδοχή ότι η πορεία της απέτυχε, ίσως ακόμη και ότι ήταν λάθος από την αρχή». Εκτιμά δε ότι, ορθώς, δεν είναι αυτή η άποψη της Άγγ. Μέρκελ για τα πράγματα.

Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμη χειρότερο, για τον συντάκτη, και αυτό θα ήταν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την χρεοκοπία. Τότε η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να σταθεί ενώπιον της Βουλής της και να παραδεχθεί ότι χάθηκε ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών δανείων και ότι αυτό σημαίνει απώλεια δισεκατομμυρίων για τον φορολογούμενο. «Αυτή θα ήταν μια μέρα γιορτής για το AfD και την Pegida», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και τονίζει ότι ούτε πρέπει αλλά ούτε και θα φθάσουμε σε αυτό το σημείο, καθώς η Άγγελα Μέρκελ τελικά θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ακόμη και εάν πρωθυπουργός είναι ο Αλέξης Τσίπρας- όπως έκανε και με τους αρχικά πεισματάρηδες προκατόχους του.

Σχετικές ειδήσεις