ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για συμφωνία τύπου «80%-20%»

Στην τελική ευθεία για συμφωνία τύπου «80%-20%»

Οι πληροφορίες του Newsbomb κάνουν λόγω για κείμενο «συμφωνίας 80% - 20%» - Θετικό το κλίμα που έχει καλλιεργηθεί από υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης με άμεση γνώση των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνική Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς όλα δείχνουν… συμφωνία -Τηλεδιάσκεψη Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.

Το Μαξίμου καταβάλλει ύστατες προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, που να είναι παράλληλα οικονομικά βιώσιμη, αλλά και πολιτικά υπερασπίσιμη στο εσωτερικό της χώρας, πάντα εντός των «κόκκινων» γραμμών και στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb στο κείμενο που έχει συντάξει η ελληνική πλευρά υπάρχει συμφωνία στο 80% επί του συνόλου των προτάσεων και διαφωνία στο υπόλοιπο 20%.

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ωστόσο ότι το αγκάθι αυτό του 20% θα «κλείσει» με πολιτικούς όρους και κατόπιν επικοινωνίας που θα έχει τις επόμενες ώρες ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Μέρκελ και τον Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ακόμα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης της Ομάδας Πολιτικής Διαπραγμάτευσης, υπό την προεδρία του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, όχι μόνο Μέγαρο Μαξίμου, Καγκελαρία και Ηλύσια Πεδία έχουν ορίσει εκπροσώπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν, αλλά εξετάστηκε ακόμα και το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να ταξιδέψει τη Δευτέρα στο Βερολίνο, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Μέρκελ με Ολάντ και Γιούνκερ!

Στο πλαίσιο έτσι της πολιτικής διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός που μιλά επίσης με Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, αναμένεται σε πρώτη φάση να έχει το βράδυ τηλεδιάσκεψη με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Ανγκελα Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Από εκεί και πέρα, στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση υπήρξε μέχρι και προετοιμασία προσχεδίου συμφωνίας, ενώ παρά το χάσμα που παραμένει σε ορισμένα ζητήματα, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για μια θετική δήλωση, ακόμα και εντός της σημερινής ημέρας, όπως επίσης και για σύγκληση Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Η Αθήνα, πάντως, επιδιώκει, παράλληλα με τη συμφωνία, να υπάρχουν και νύξεις τόσο για την αναδιάρθρωση του χρέους, όσο και για ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα συμβάλλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν και οι Γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και της ΚΟ Χρήστος Μαντάς…

Στο «κόκκινο» οι διαβουλεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια

Την ίδια ώρα, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται στις Βρυξέλλες οι διαβουλεύσεις των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Το… χορό άνοιξαν το πρωί του Σαββάτου τα τεχνικά κλιμάκια, ρίχνοντας στο τραπέζι θέματα σχετικά με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, των αγορών κ.α. ενώ το απόγευμα τη σκυτάλη πήρε το Brussels Group, οι συμμετέχοντες στο οποίο θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και την Κυριακή.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δηλώνουν ικανοποιημένες από την πρόοδο των διαβουλεύσεων, επισημαίνοντας πως τείνουν προς την επίτευξη συμφωνιών σε κεντρικής σημασίας τομείς που αφορούν τα επίπεδα του ΦΠΑ, το δραστικό περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τη σταδιακή ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων κ.α

Σχετικές ειδήσεις