ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Η Μέρκελ πετάει το «μπαλάκι» στους «28» (vid)

Σύνοδος Κορυφής: Η Μέρκελ πετάει το «μπαλάκι» στους «28» (vid)

Στους Ευρωπαίους ηγέτες ρίχνει το «μπαλάκι» για λύση στο ελληνικό ζήτημα η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σκληρή και αδιάλλακτη στάση από τη Γερμανία

Η κ. Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συζήτηση 3ου προγράμματος στο ESM. Λάβαμε σοβαρά υπόψη τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ότι η ελληνική κυβέρνηση θα υποβάλλει προτάσεις που θα βασίζονται στον ΕΣΜ» και επανέλαβε την ετοιμότητα της ευρωζώνης να προστατεύσει το ευρώ.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του ESM», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας ότι απομένουν μόνο λίγες μέρες συζητήσεων για το τι πρέπει να γίνει.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, αλλά, όπως είπε, υπάρχουν άλλα 18 κράτη μέλη στην ευρωζώνη, οι απαιτήσεις των οποίων έχουν αλλάξει και έχουν γίνει σαφέστερες.

Η Μέρκελ ανέφερε επίσης ότι ως την Πέμπτη περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει λεπτομερείς προτάσεις με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ESM.

Όπως εξήγησε, «οι προτάσεις αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, καθώς και για το νέο πρόγραμμα βοήθειας. Θα πρέπει όμως να περιλαμβάνουν περισσότερες δεσμεύσεις από ό,τι το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας που δεν ολοκληρώθηκε».

Αφού, επιβεβαίωσε, μάλιστα, ότι οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Κυριακή για να συζητήσουν επί του σχεδίου αυτού, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα υποβάλει λεπτομερείς μεταρρυθμιστικές προτάσεις και το αίτημα για τη χορήγηση δανείου, με τρόπο που θα κριθεί ικανοποιητικός, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε, ακόμα, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γερμανική Βουλή.

«Πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι έχει νόημα να ξεκινήσουν και πάλι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Πρώτα περιμένουμε τις λεπτομερείς προτάσεις που θα αφορούν το μέλλον της χώρας και στη συνέχεια είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για βραχυπρόθεσμες λύσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής 12 Ιουλίου, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι είναι ανάγκη να συναντηθούν οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. και όχι μόνο οι 19 της ευρωζώνης, γιατί όπως είπε, το ελληνικό ζήτημα είναι κρίσιμο και όλες οι χώρες είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους.

Όσον αφορά, δε, στο θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, είπε ότι θα συζητηθεί όταν η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σήμερα πάντως είπε ότι κάποιοι ηγέτες απέκλεισαν κατηγορηματικά αυτό το ενδεχόμενο…

Σχετικά με το θέμα των ελληνικών τραπεζών, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι ο Μάριο Ντράγκι ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες της ευρωζώνης, ενώ όπως σημείωσε, η ΕΚΤ είναι υπεύθυνη και λαμβάνει αποφάσεις με αυτονομία.

«Η ΕΚΤ θα εξασφαλίσει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών ως την Κυριακή»

«Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι διαβεβαίωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της ευρωζώνης ότι ο θεσμός θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο ώστε οι ελληνικές τράπεζες να παραμείνουν επαρκώς χρηματοδοτημένες έως τουλάχιστον τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Κυριακή, στην οποία θα επιδιωχθεί η σύναψη μιας συμφωνίας για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας», ενημέρωσε η Μέρκελ, τονίζοντας ότι δεν είναι «υπερβολικά αισιόδοξη» για το ενδεχόμενο να υπάρξει λύση ως την Κυριακή, ωστόσο η χθεσινή Σύνοδος συγκλήθηκε «διότι θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη».

Ερωτηθείσα εάν η Ελλάδα υπάρχει ενδεχόμενο να αναγκαστεί να βγει από την ευρωζώνη σε περίπτωση που οι προτάσεις της ελληνικές κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις δεν κριθούν πειστικές από τους εταίρους της, η Μέρκελ είπε ότι στη σύνοδο της Κυριακής θα αποφασιστεί εάν θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για ένα νέο, διετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι ηγέτες δεν συζήτησαν την ιδέα της δημιουργίας παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, ανέφερε ακόμα η Μέρκελ, καταλήγοντας ότι «η ευρωζώνη είναι έτοιμη να εκπληρώσει τη δέσμευσή της το 2012 να εξετάσει την ελάφρυνση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, εάν εκπληρώσει τους όρους, αλλά δεν τίθεται ζήτημα κουρέματος χρέους», καθώς «θα ήταν παράνομο βάσει της Συνθήκης της ΕΕ».

Σχετικές ειδήσεις