ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE BLOG – CHAT: Σύνοδος Κορυφής - Εκτός τελικού κειμένου το Grexit - Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

LIVE BLOG – CHAT: Σύνοδος Κορυφής - Εκτός τελικού κειμένου το Grexit - Μαραθώνιες διαβουλεύσεις

Oλονύκτιο θρίλερ στις διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, καθώς στις 03:40 ξεκίνησε νέα συνάντηση του Α. Τσίπρα με την Α. Μέρκελ, τον Φ. Ολάντ στο γραφείο του Ν. Τουσκ - Απομακρύνεται το ενδεχόμενο Grexit ωστόσο υπάρχει ακόμα εμπλοκή σε αρκετά ζητήματα και αναζητείται διέξοδος - Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις, με τους δανειστές να εκβιάζουν για ακόμα πιο σκληρά μέτρα - Συνεχής ροή ειδήσεων και πληροφοριών από το Newsbomb.gr και την απεσταλμένη μας στις Βρυξέλλες, Μαρία Γιαχνάκη.

Δεύτερη διακοπή για διαβουλεύσεις στην πολύωρη, κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 00:30, ενώ στις 03:40 Τσίπρας, Μέρκελ και Ολάντ συναντήθηκαν για τρίτη φορά κατ'ιδίαν στο γραφείο του Ν. Τουσκ.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο Grexit έχει απομακρυνθεί, ενώ οι δανειστές εξετάζουν χρηματοδότηση για ένα μίνι πρόγραμμα-«γέφυρα» μέχρι το τέλος του Αυγούστου, χρόνος που απαιτείται και και για την ένταξη στο πρόγραμμα και το δάνειο του ESM.

Όσον αφορά το θέμα της ιδιωτικοποίησης ελληνικής περιουσίας 50 δισ. : Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να δημιουργηθεί το Ταμείο, το οποίο, όμως, δεν θα έχει έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά την Ελλάδα.

Παράλληλα, πηγές της Κομισιόν αναφέρουν ότι στο τελικό κείμενο δεν θα γίνεται αναφορά σε Grexit, ωστόσο παραμένει το ΔΝΤ το οποίο θα συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δισ. ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Πέραν αυτών των χρημάτων, υπό συζήτηση είναι η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Πηγές ανέφεραν ότι ενστάσεις στην παρούσα φάση προβάλλει η Ολλανδία, η οποία θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενισχύσει οικονομικά την Ελλάδα, αν δεν αρθούν οι «μονομερείς ενέργειες» στις οποίες προέβη η κυβέρνηση και οι οποίες σύμφωνα με την άποψη της Χάγης βρίσκονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

«Είμαστε έτοιμοι για έντιμο συμβιβασμό. Το οφείλουμε στους λαούς της Ευρώπης. Μπορούμε να φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία αν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε στο κτήριο του ευρωπαϊκού συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης συνέχισε τις εργασίες της μετά την πρώτη διακοπή λίγο μετά τις 21:00, ενώ ακολούθησε δείπνο εργασίας. Τετραμερή συνάντηση με την Α. Μέρκελ, τον Φ. Ολάντ και τον Ν. Τουσκ είχε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της διακοπής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση μεταξύ του Ε. Τσακαλώτου, του Β. Σόιμπλε και του Μ. Σαπέν. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ αποχώρησε έπειτα από μια ώρα, ενώ οι δύο ομόλογοί του συνέχισαν τις συνομιλίες.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε νωρίτερα η σκληρή εισήγηση του Eurogroup προς τους ηγέτες των 19 κρατών - μελών της Ευρωζώνης. Επρόκειτο για ένα κείμενο τεσσάρων σελίδων το οποίο, μεταξύ άλλων, περιελάμβανε νομοθετικά προαπαιτούμενα, την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στην περίπτωση που δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις και ένα ταμείο εγγυήσεων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ. Τα δύο τελευταία φαίνεται ότι τελικά βγήκαν από το τελικό κείμενο το οποίο θα δώσουν στη δημοσιότητα αργότερα οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής.

Σε αυτό το σημείο ολοκληρώνεται η ζωντανή κάλυψη των εξελίξεων της Συνόδου Κορυφής μέσα από το live blog του Newsbomb.gr - Σας ευχαριστούμε για τα σχόλια. Για όλες τις νεότερες εξελίξεις μπορείτε να ενημερωθείτε από τη ροή της ιστοσελίδας.

Σχετικές ειδήσεις