ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αβραμόπουλος: 450 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Αβραμόπουλος: 450 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ δικαιούται η Ελλάδα για την καλύτερη διαχείριση των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλο, από την Κω, την οποία επισκέφθηκε με τον πρώτο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς.

ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΤΙΜΕΡΜΑΝΣ

Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι για να αρχίσει η εκταμίευση του ποσού, είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί ο ορισμός της αρμόδιας διαχειριστικής αρχής. «Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να λάβει μια πρώτη δόση άμεσα της τάξης των 33 εκατ. ευρώ» πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο κ. Τίμερμανς ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον κ. Αβραμόπολο, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπονεί σχέδιο άμεσης μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ θα ανακοινώσει μία εμπλουτισμένη πρόταση για τη μετεγκατάσταση την ερχόμενη εβδομάδα, ιδιαίτερα για τις τρεις χώρες που έχουν επηρεαστεί πιο πολύ, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία».

Αναλυτικά, ο κ. Φρανς Τίμερμανς υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να μην έχει επηρεαστεί από αυτήν την ανθρωπιστική κρίση και από αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους» και εξέφρασε την ανάγκη να υπάρξει μία συνολική λύση στο πρόβλημα και όχι να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα.

«Η Κως δεν μπορεί να μείνει μόνη και γι' αυτό θέλω να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους κατοίκους της περιοχής και γενικά σε όλους τους Έλληνες» ανέφερε και πρόσθεσε «ότι η παρουσία μας εδώ σηματοδοτεί τη θέλησή μας να μην κρυφτούμε στα δύσκολα αλλά να πηγαίνουμε εκεί που είναι το πρόβλημα και να δίνουμε λύσεις».

Την ανάγκη να προωθηθεί ακόμα περισσότερο η συνεργασία της κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης τόνισε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Οι πρόσφυγες αντικρίζουν για πρώτη φορά την Ευρώπη όταν φτάνουν εδώ στα νησιά μας. Χρέος μας να τους υποδεχθούμε με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Από φιλοξενία άλλωστε εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι πρόκειται να δημιουργηθεί ειδικό κέντρο στον Πειραιά, όπου θα γίνεται άμεσα ο διαχωρισμός των προσφύγων από τους μετανάστες και τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν χώροι υποδοχής στα μεγάλα νησιά. Ακόμη, ο Επίτροπος δήλωσε ότι τίθενται στη διάθεση των κρατών-μελών πρώτης γραμμής υποδοχής επιπλέον κονδύλια έκτακτης ανάγκης.

Σχετικές ειδήσεις