ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ: Πρωθυπουργός του 60άευρου ο Τσίπρας! (video)

Μεϊμαράκης στη ΔΕΘ: Πρωθυπουργός του 60άευρου ο Τσίπρας! (video)

Με προσωπικό χαιρετισμό στους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών φορέων στην 80ή ΔΕΘ, ξεκίνησε την παρουσίαση του προγράμματος της ΝΔ στο «Βελλίδειο» της Θεσσαλονίκης, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης,ο οποίος έθεσε στους πολίτες τα διλήμματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου.

«Ποτέ στο παρελθόν δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα - Το μόνο νέο που έφερε ο Τσίπρας, είναι το νέο Μνημόνιο - Είναι ο πρωθυπουργός του 60ευρου», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του θα επανεξετάσει τις ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των αγροτών, θα εφαρμόσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, θα στηρίξει το εθνικό σύστημα Υγείας, θα ενεργοποιήσει άμεσα το ΕΣΠΑ, αλλά και θα αλλάξει το νόμο περί ευθύνης υπουργών».

Επίσης υποσχέθηκε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές οι απόδημοι, να υπάρξει σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά και να δημιουργηθούν ΚΕΠ σε κάθε υπουργείο.

«Εύκολος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε είπαμε, ούτε θα το πούμε ποτέ, κάλπικες ελπίδες και ψεύτικα προγράμματα δεν πρόκειται να μοιράσουμε, μόνο αλήθειες», τόνισε αρχικά ο κ. Μεϊμαράκης, «φωτογραφίζοντας» την επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να συνεχίσει με το… καλημέρα την επίθεσή του:

«Ποτέ δεν έγινε τόσο κακό σε τόσο μικρό διάστημα», υπογράμμισε στη συνέχεια και αποκάλεσε τον κ. Τσίπρα «πρωθυπουργό του εξηντάευρου».

Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε επίσης τον ΣΥΡΙΖΑ ότι, μαζί με τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ, ανέκοψε την πορεία της χώρας τον περασμένο Δεκέμβριο, προκαλώντας την προεδρική εκλογή και μετέπειτα τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Ακούω πάλι από τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία έναν νέο πολιτικό εκβιασμό. Είπε ότι θα βγει πρώτο κόμμα θα εφαρμόσει τη Συμφωνία είτε θα μείνει εκτός κυβέρνησης αν δεν είναι πρώτο κόμμα και θα αρχίσει πάλι την επαναστατική γυμναστική του», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε: «Προφανώς ξέχασε πως χάνει πια το παιγνίδι που πουλούσε τον περασμένο Ιούλιο. Τώρα έχει φέρει τη δική του Συμφωνία, με τη δική του υπογραφή και τη δική του σφραγίδα. Και η Συμφωνία που έφερε δεν επιτρέπει όλα αυτά που αναφέρει, για δήθεν παράλληλους δρόμους, παράλληλα χρονοδιαγράμματα. Είναι η χειρότερη Συμφωνία που μπορούσε να φέρει. Το παραμύθι εκείνο έχει καταλήξει σε εφιάλτη».

Απευθυνόμενος, δε, στους πολίτες είπε ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα πειράματα και τώρα πρέπει να πάρουν τη σωστή απόφαση. Ταυτόχρονα έθεσε το δίλημμα των εκλογών: «Ειλικρίνεια και καθαρές κουβέντες ή λαϊκισμός και δημαγωγία».

Αφού μάλιστα χαρακτήρισε το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου «μπλόφα», υποστήριξε ότι είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών.

«Οι εικόνες των συνταξιούχων στις ουρές θα μας συνοδεύουν μέχρι τις εκλογές» σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης, πριν κάνει λόγο για επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά, αλλά και για επιβάρυνση των Ελλήνων πολιτών από την επτάμηνη διακυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου.

«Αντί να καταργήσουν το Μνημόνιο, έφεραν ένα χειρότερο», τόνισε ακολούθως ο πρόεδρος της ΝΔ, διευκρινίζοντας ότι εξαιτίας αυτού η χώρα έχει πλέον «φορτωθεί» με νέα χρέη, αλλά και με ένα νέο δάνειο, ύψους 90 δισ. ευρώ.

«Μετράμε ζημιές, οι πληγές δεν έκλεισαν... Το μόνο νέο που έφερε ο κ. Τσίπρας, είναι το νέο Μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας «είναι ο πρωθυπουργός του 60άευρου (λόγω capital controls)».

Απαντώντας μάλιστα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε πει πρόσφατα ότι θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ τα επόμενα 8 χρόνια, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι «είναι πολύ πιθανό τα επόμενα εγκαίνια της ΔΕΘ να τα κάνουμε εμείς», αλλά και ότι, «Σημασία έχει να υπάρχει η Ελλάδα και ας έρχεται όποιος είναι πρωθυπουργός να κάνει τα εγκαίνια», ενώ επανέλαβε ότι θα δημιουργήσει εθνική ομάδα διακυβέρνησης (που θα επιδιώκει συνεργασίες με όλες τις πολιτικές δυνάμεις), ομάδα εθνικού σχεδιασμού και εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Και οι τρεις θα γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο, το αργότερο αρχές Οκτωβρίου.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, εάν στην πρώτη δεν θέλει να συμμετάσχει ο κ. Τσίπρας, επειδή θα δυσκολεύεται να πιστέψει ότι το κόμμα του θα είναι δεύτερο στις εκλογές, τότε θα πρέπει να συμμετάσχει στη δεύτερη, καθώς είναι αυτός που υπέγραψε το τρίτο Μνημόνιο.

Η ομάδα εθνικού σχεδιασμού θα καταρτίσει το νέο σύμφωνο κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης που θα κινηθεί σε επτά άξονες:

1. Οι αλλαγές που προβλέπει η νέα Συμφωνία για την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης, την ενίσχυση της ρευστότητας, την επανεκκίνηση της οικονομίας και το νέο επενδυτικό περιβάλλον.
2. Η οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του χρέους.
3. Εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.
4. Ενίσχυση της διαφάνειας στη λειτουργία του κράτους.
5. Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
6. Εξωτερική πολιτική και άμυνα.
7. Μεταρρύθμιση με αναθεώρηση του Συντάγματος και να βρεθεί μια διάταξη ώστε να μην διαλύεται συνεχώς η Βουλή, δεν να έχουμε κάθε έξι μήνες, με μίνιμουμ τριετή θητεία της Βουλής.

«Ευτυχώς που υπήρξε η κυβέρνηση Σαμαρά και κράτησε όρθια τη χώρα», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της ΝΔ, αποδίδοντας τα εύσημα στον προκάτοχό του στην ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης.

Μίλησε, δε, για την κατάθεση, από πλευράς της ΝΔ, αμέσως μόλις ορκιστεί κυβέρνηση, ενός «προϋπολογισμού δημοσιονομικά πειθαρχημένου», ενώ τόνισε ότι ο απώτερος στόχος της ΝΔ είναι ένας: «δουλειές, δουλειές, δουλειές», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την επομένη των εκλογών πιάνουμε δουλειά για να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουν θέσεις εργασίας», συνέχισε και παρατήρησε πως αυτή είναι μια βασική διαφορά με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας: «Εμείς φέρνουμε δουλειές, εκείνοι διώχνουν», αφού μίλησε για το νέο μοντέλο που χρειάζεται η χώρα, σημειώνοντας: «Δεσμεύομαι ότι θα το εφαρμόσω από την 21η Σεπτεμβρίου που, Θεού θέλοντος και λαού θέλοντος, θα είμαι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ».

Αφού τόνισε επίσης ότι μετά τις «καταστροφικές συνέπειες» της επτάμηνης διακυβέρνησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να εξεταστεί ξανά το θέμα της βιωσιμότητας, επιτέθηκε ξανά στον κ. Τσίπρα, γιατί, όπως είπε, η Συμφωνία που υπέγραψε «αποκλείει ρητά κάθε σκέψη για "κούρεμα" του χρέους».

«Έλεγαν ότι "οι μετανάστες λιάζονται"»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι, αυτήν την στιγμή, στην Τουρκία υπάρχουν 2.000.000 πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι περιμένουν να περάσουν στην Ευρώπη, δίνοντας διεθνή διάσταση του προβλήματος.

Και κάπως έτσι επέρριψε για μία ακόμη φορά ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου, η οποία δεν κατάφερε να δημιουργήσει τους μηχανισμούς εκείνους που θα απορροφούσαν τα κοινοτικά κονδύλια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, επειδή η αρμόδια υπουργός (σ.σ η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου) «νόμιζε ότι οι μετανάστες λιάζονται», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, εστιάζοντας στην ανάγκη η χώρα να δίνει το μήνυμα ότι δεν είναι «ξέφραγο αμπέλι».

«Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας που αποχώρησε»

«Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με υπουργό Εθνικής Άμυνας που αποχώρησε, θα υλοποιήσουμε εμείς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους στρατιωτικούς», είπε ακόμα για τον Πάνο Καμμένο, κατηγορώντας επίσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν κατάφερε να υλοποιήσει, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα οικονομικά των στρατιωτικών και δεσμεύτηκε για την επιχειρησιακή στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Όχι σε εκλογές κάθε εξάμηνο»

Παράλληλα, όσον αφορά στο εκλογικό σύστημα, στάθηκε στην ανάγκη οι κυβερνήσεις να εξαντλούν την τετραετή θητεία τους ή να διασφαλίζεται μία μίνιμουμ τριετής θητεία για τη Βουλή. «Εμείς λέμε δώστε μας εντολή για τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε κατά της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, είτε για δημοψηφίσματα, είτε για εκλογές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σταθερή πορεία της χώρας.

Υποστήριξε μάλιστα ότι άλλες θα ήταν οι εξελίξεις αν είχε ολοκληρώσει τη θητεία της η Βουλή που εκλέχθηκε το 2012, ενώ κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε πιο νωρίς τις εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι ήθελε να ανακόψει την πορεία της χώρας.

«Την επόμενη Δευτέρα, η Ελλάδα αλλάζει»

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Μεϊμαράκης, επεφύλασσε μία ακόμη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για ένα νέο πολιτικό εκβιασμό.

«Είτε θα βγει πρώτο κόμμα και θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, είτε θα βγει δεύτερο και θα μείνει εκτός κυβέρνησης, για ν' αρχίσει πάλι την επαναστατική γυμναστική», σημείωσε, θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων, υπό τη μορφή διλημμάτων, ενώ καλώντας τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το κόμμα του δεσμεύτηκε «με μένα πρωθυπουργό και με τους άξιους υπουργούς μου, να τιμήσουμε την ψήφο τους».

Ο κ. Μεϊμαράκης άδραξε έτσι την ευκαιρία και απευθύνθηκε σε όσους ψήφισαν «πρώτη φορά Αριστερά», αλλά και στους αναποφάσιστους να σκεφτούν το κόστος από τα capital controls, να σκεφτούν αν θέλουν σταθερότητα, δουλειά ή αβεβαιότητα και ας απαντήσουν στις 20 Σεπτεμβρίου. «Ούτε τάζω, είμαστε όμως στην τελευταία ευκαιρία και δεν μπορούν οι πολίτες να τζογάρουν. Είναι η τελευταία ευκαιρία», επεσήμανε και κατέληξε: «Δώστε μας τη δύναμη, δώστε μας την εντολή. Την επόμενη Δευτέρα, η Ελλάδα αλλάζει, η Ελλάδα κοιτάζει μπροστά, με σταθερότητα, συνεργασία, επενδύσεις, δουλειές, με κορμό τη ΝΔ. Μπορούμε να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Ξέρω, βέβαια. Το ξέρουμε όλοι. Ότι δεν είναι κάτι το εύκολο. Όμως μπορούμε να το προσπαθήσουμε, δώστε μας την εντολή».

«Καλώ, λοιπόν, τον κάθε Έλληνα. Ιδιαίτερα τους αναποφάσιστους να σκεφτούν: Θέλουμε σταθερότητα, σιγουριά, ασφάλεια ή αστάθεια και ολέθριους κινδύνους με νέες περιπέτειες και κίνδυνο Grexit; Ας σκεφτούν, ας αποφασίσουν στις 20 Σεπτέμβρη. Θέλουν επενδύσεις και δουλειές ή κρατισμό και ανεργία; Ας σκεφτούν και ας απαντήσουν στις 20 Σεπτέμβρη. Θέλουν τραπεζικό σύστημα που λειτουργεί και στηρίζει την επιχειρηματικότητα, συμβάλλει στην απασχόληση ή capital controls που διώχνουν επιχειρήσεις, φέρνουν ανεργία, ταλαιπωρούν τον κόσμο; Ας σκεφτούν και ας αποφασίσουν στις 20 Σεπτέμβρη. Όποια και αν είναι η απόφασή τους, είναι σεβαστή. Εμείς πιστεύουμε ότι αν σκεφτούν, κρίνουν και συγκρίνουν, ότι με κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και με μένα πρωθυπουργό και τους άξιους και ικανούς υπουργούς θα απαντήσουν θετικά σε αυτά τα διλήμματα για να προχωρήσει η χώρα από το αδιέξοδο που έχει έρθει. Γι αυτό επιμένω: Ούτε τάζω, ούτε υπόσχομαι. Είμαστε, όμως, μπροστά στην τελευταία ευκαιρία. Και την τελευταία ευκαιρία δεν μπορεί οι πολίτες να την τζογάρουν», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσαν: οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο μητροπολίτης Άνθιμος και κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πρώην υπουργοί και υποψήφιοι βουλευτές.

Οι συγκεντρωμένοι, μέσα και έξω από την αίθουσα, υποδέχθηκαν τον κ. Μεϊμαράκη με χειροκροτήματα και το σύνθημα «νάτος, νάτος ο πρωθυπουργός».

Σχετικές ειδήσεις