ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά (vid)

Τσίπρας: Εμείς θα βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά (vid)

Στα μεγάλα ζητήματα της οικονομίας, στην πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση και στη συμφωνία με τους δανειστές αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων.

ΔΡΙΜΥΤΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ - «ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΟΥΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας απάντησε στην αντιπολίτευση για τα επί μέρους θέματα που τέθηκαν και αφορούν μεταξύ άλλων την παιδεία, το ασφαλιστικό και την εθνική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι η τετραετία της κυβέρνησης μπορεί να είναι μια τετραετία μεγάλων αλλαγών, μια τετραετία που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση.

«Το χρονοδιάγραμμά μας είναι φιλόδοξο και συγκεκριμένο. Εντός Νοεμβρίου θα λήξει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης», είπε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. «Θα επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος ότι η οικονομία θα αποκαταστήσει τη σταθερότητά της και στις αρχές του 2017 θα επιστρέψει στις αγορές, «με σταθερά βήματα και χαμηλά επιτόκια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στη ΝΔ για την προπαγάνδα περί success story. «Δεν βγαίνεις στις αγορές με χρέος και όταν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας είναι υψηλές και ακάλυπτες. Δεν βγαίνεις στις αγορές όταν οι δείκτες ανταγωνιστικότητας είναι χαμηλές και όταν έχεις διαρρήξει την κοινωνική συνοχή», είπε ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζοντας πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι «να σταματήσουμε τα περί success story και να αναδείξουμε την κρίση ανθρωπιστικών διαστάσεων, κάτι που έκρινε ο λαός και το ελληνικό κοινοβούλιο. Θέλαμε να αναδείξουμε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Περάσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις και την ανθρωπιστική κρίση».

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε να επιτίθεται στην αντιπολίτευση λέγοντας χαρακτηριστικά πως περίμενε από την αξιωματική αντιπολίτευση να τοποθετηθεί πάνω στο σχέδιο που καταθέσαμε για την επιστροφή στην ανάπτυξη, κάτι το οποίο δεν έκανε. «Οι προγραμματικές δηλώσεις τελικά χρησιμοποιήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση σαν εσωτερική αρένα, ποιος θα φανεί πιο επιθετικός και πιο ακμαίος απέναντι στον Τσίπρα. Αυτό είναι το πρόβλημα για τον τόπο όχι ανερμάτιστες κοινοβουλευτικές φωνές. Ακυρώσατε την προεκλογική σας τακτική περί συναίνεσης με όσα είπατε στις προγραμματικές δηλώσεις. Τα ξεχάσατε όλα σε μια μέρα και εμφανίζεστε μάλιστα και ως αντιμνημονιακοί. Ούτε πριν θέλατε πραγματικά τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε τώρα πιστεύετε αυτά που λέτε κάνοντας κριτική. Ο σταθερός σας στόχος ήταν τότε άλλο εκλογικό αποτέλεσμα και τώρα να γυρίσετε γρήγορα στην εξουσία. Αυτό είναι το πρόβλημά σας, η εξουσιομανία», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής στη ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η τριήμερη συζήτηση αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων. «Δεν μας είπε η ΝΔ ποιο είναι το όραμά της και ποιο το σχέδιο εξόδου από την κρίση. Οι δυνάμεις της καλής Ευρώπης δεν είστε εσείς, αλλά εμείς που πήραμε την δύσκολη απόφαση να δώσουμε την μάχη, αλλά να παραμείνουμε στην Ε.Ε.».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι έπαιξαν με την αγωνία των αγροτών, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων. «Στελέχη σας έχουν παραδεχτεί ότι δεν θα είχατε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις τον Φεβρουάριο του 2015. Ήταν κατασκευασμένη η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,9% το 2015, διότι ήθελε να δικαιολογήσει ότι το χρέος θα ήταν βιώσιμο το 2022. Προσδοκούσατε να αποτύχει η προσπάθειά μας, αλλά αυτή δεν είναι στάση ευθύνης. Βάζουμε τα χέρια να βγάλουμε τα κάστανα απ΄τη φωτιά. Η συμφωνία προβλέπει χρηματοδότηση 86 δισ. ευρώ, αλλά τα 50 δισ. είναι αντικατάσταση μακρυχρόνιου με βραχυχρόνιο χρέος. Από τα υπόλοιπα 33 δισ. τα 7 δισ. πάνε για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και τα 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν γνωρίζετε ότι τα 40 δισ. ευρώ της δικής σας ανακεφαλαιοποίησης δεν έφτασαν να καλύψουν τα κόκκινα δάνεια;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας και παρακάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει να σταματήσει την προεκλογική ανοησία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φόρτωσε την ελληνική κοινωνία με 90 δισ. ευρώ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξοικονομήσει 20 δισ. ευρώ από τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βάζοντας παράλληλα στο τραπέζι το ζήτημα του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το ασφαλιστικό έχει πρόβλημα βιωσιμότητας, αλλά είναι προφανές πως δεν ευθύνονται οι εφτά μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Το PSI κατέστρεψε τα ταμεία», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.

«Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε το θέμα του ελληνικού χρέους πρέπει να λυθεί. Γιατί δεν το είπε επί δικής σας διακυβέρνησης; Εξασφαλίσαμε 3,5 δισ. ευρώ από την τελευταία δόση και άλλα 4,5 δισ. ευρώ από τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως στόχος είναι «να βάλουμε την οικονομία σε μία νέα πορεία ανάπτυξης με επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων και κατάργηση ομαδικών απολύσεων».

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο των τραπεζών προς όφελος της κοινωνίας και όχι υπέρ των συμφερόντων. «Η λογικής της αγοράς είναι ότι αν δεν έχεις λεφτά να συντηρήσεις ένα σπίτι στην Κυψέλη, πούλησέ το και πήγαινε σε μία φτωχή γειτονιά όπως στο Περιστέρι. Αν δεν μπορείς κι εκεί πήγαινε σε μία ακόμη πιο φτωχή, στην Σαλαμίνα. Αν δεν μπορείς κι εκεί, πήγαινε σε τσαντήρι. Εμείς δεν λέμε αυτά», τόνισε καταχειροκροτούμενος ο κ. Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε άνοιγμα στο Ποτάμι, τονίζοντας όμως ότι αυτό προϋποθέτει να μην αποτελεί το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη «ουρά της ΝΔ».

«Από αύριο πρέπει να αρχίσουμε δουλειά για την υγεία, την ανεργία, να αποδώσουμε δικαιοσύνη για απερίσπαστη δικαστική εξουσία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, την πάταξη του λαθρεμπορίου και να προβούμε στον άμεσο φορολογικό έλεγχο παλιότερων υποθέσεων. Για τις τηλεοπτικές άδειες μάλιστα κάλεσε και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δώσουν τη θετική τους ψήφο. «Και στις τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις, δεν πήρα ποτέ να παραπονεθώ σε εκδότη εφημερίδας ή μεγαλοπαράγοντα των ΜΜΕ και ξέρετε κάτι; Γι΄αυτό έχουμε μεγάλα ποσοστά. Γιατί κανείς ποτέ δεν μάς έβαλε στο τσεπάκι του», είπε εν μέσω επευφημιών ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε παράγοντας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο»

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι δεν ασχολήθηκε όσο θα έπρεπε με την εξωτερική πολιτική έκανε αναφορά στην επίσκεψή του στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει πολύ σημαντική παρουσία στην εξωτερική πολιτική. «Ισχυροποιήσαμε τις σχέσεις μας με την Κίνα και αναζωπυρώσαμε αυτές με τη Ρωσία, αλλά και την τριμερή με Κύπρο – Αίγυπτο. Η Ελλάδα αποτελεί έναν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε ένα σχέδιο αναβάθμισης του ρόλου μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα είναι υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης για να γίνει ανεξάρτητο κράτος και επανέλαβε πως η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετική συγκυρία την αλλαγή ηγεσίας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε λύση οφείλει να τερματίζει την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στη Β. Κύπρο.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες αποφάσεις»

Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να βγει η χώρα από την εποπτεία των μνημονίων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες και οι αποφάσεις που θα ληφθούν, δύσκολες.

«Θα τα καταφέρουμε με την αξιολόγηση και την ανακεφαλαιοποίηση. Θα ανοίξουμε και το θέμα του χρέους. Έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τα θεμέλια για μία νέα αναπτυξιακή πορεία με κοινωνικό πρόσημο. Στο τέλος αυτής της κρίσιμης τετραετίας να ζούμε σε μία χώρα διαφορετική με κοινωνική ευημερία», είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Σχετικές ειδήσεις