ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταθάκης: Στόχος της κυβέρνησης οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα

Σταθάκης: Στόχος της κυβέρνησης οι μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό χαρακτήρα

"Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη νέων εργαλείων χρηματοδότησης πέρα από τον κλασικό τραπεζικό δανεισμό" είπε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης στην έναρξη των εργασιών του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Συμβούλων Μάνατζμεντ (FEACO), που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ).

Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και η κυβέρνηση διαμορφώνει ένα πρόγραμμα οικονομικής σταθερότητας, διαμορφώνει τους όρους και προϋποθέσεις για να υπάρξει μια βιώσιμη και στέρεη οικονομία σε μακροοικονομικό επίπεδο "και αν γίνουν οι κατάλληλες αλλαγές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας τα βαθιά τραύματα που άφησε απάνω μας η κρίση των προηγούμενων πέντε ετών".

Τα κομβικά σημεία της οικονομίας, συνέχισε ο υπουργός, είναι: η εφαρμογή των συμφωνηθέντων και η πρώτη αξιολόγηση το Νοέμβριο, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -ένα θέμα που συνδυάζεται με τη βιώσιμη και δίκαιη διαχείριση των κόκκινων δανείων - η ελάφρυνση του χρέους μετά το 2022 και οι συνδυασμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη χώρα και αφορούν τις συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης και τέλος ένα κύμα μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση για να πετύχουμε ένα κράτος με προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης συνεχίζεται η διαδικασία απλοποίησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων και της ομαλής λειτουργίας των αγορών. "Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν όλο το πλέγμα συναλλαγών με το δημόσιο, συνέχισε ο υπουργός, και αλλάζουμε το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να υπάρχει ένα σαφές περιβάλλον με έμφαση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και το φορολογικό σύστημα το οποίο θα αποτελέσει μια μεγάλη τομή με τη φορολογική μεταρρύθμιση που ετοιμάζεται".

Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της απασχόλησης στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο με βάση την αξιοποίηση του επιστημονικού προσωπικού που διαθέτει η χώρα.

"Χρειάζεται να στραφούμε στην εξωστρέφεια με ένταση, να στηριχθούμε στην καινοτομία και να γίνει μία μεγάλη μεταστροφή στα θέματα της χρηματοδότησης.. Το νέο ΕΣΠΑ είναι δομημένο και επικεντρώνεται στη νεανική επιχειρηματικότητα, την καινοτόμο και μικρομεσαία επιχείρηση και εκεί στρέφεται το 1/3 των πόρων" σημείωσε ο κ. Σταθάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας στο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι την ανάπτυξη μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να την επιτύχει. "Όλοι οι υπόλοιποι είναι βοηθητικοί μοχλοί" είπε και συνέχισε ότι οι επιχειρήσεις πλήρωσαν πολύ ακριβά τον πολιτικό κύκλο . "Στα έξι χρόνια της κρίσης και της ύφεσης οι πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις οδήγησαν στο να φανεί ότι οι θεσμοί είναι ανίκανοι να υποστηρίξουν την ανάπτυξη" σημειώνοντας παράλληλα ότι "η ανάκαμψη οι εξαγωγές, οι θέσεις εργασίας θέλουν θεσμική συνέχεια, σταθερότητα και ασφάλεια δικαίου.".

Σχετικές ειδήσεις