ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Κάμερον

Επαφές Τσίπρα με Μέρκελ και Κάμερον

Την ώρα που κορυφώνεται η κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιεί συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Διάσκεψης Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες. Οι δύο ηγέτες μίλησαν για το προσφυγικό αλλά και για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο της Γερμανίας, στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχαν, για τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Συμφωνήθηκε ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση και με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Κάμερον.

Η συζήτηση με τον κ. Κάμερον επικεντρώθηκε στο προσφυγικό και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές στη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.

Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει αργότερα συνάντηση και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Σχετικές ειδήσεις