ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανής «ομερτά» για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή offshore

Πρωτοφανής «ομερτά» για τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ και την αριστερή offshore

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μέχρι σήμερα το μοναδικό προνόμιο να κατηγορεί όλα τα υπόλοιπα κόμματα για αδιαφάνεια, ενώ ο ίδιος αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα λεπτομέρειες για τα δάνεια, για την αριστερή offshore της εφημερίδας «Αυγή», αλλά και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γραφείων του στην οδό Κουμουνδούρου.

ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΜΕΙΛΙΚΤΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΤΟ NEWSBOMB.GR

Ένα ακόμη «χαστούκι» δέχθηκε το πολυδιαφημισμένο… ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς και μάλιστα από ένα κομβικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τον οικονομικό διευθυντή του κόμματος, που κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Αν και η συγκυρία της κατάθεσης είχε επιλεγεί με εξαιρετική επιμέλεια -εν μέσω επίσκεψης Ομπάμα και επετείου του Πολυτεχνείου- η πραγματικότητα είναι τέτοια που δεν μπορεί να αποκρυβεί.

Όσο κι αν προσπάθησε ο υπεύθυνος οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Δαρειώτης να εξωραΐσει την κατάσταση και το παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο, δεν κατάφερε να απαντήσει πειστικά σε καίρια ερωτήματα που τίθενται εκ των πραγμάτων, για τα οικονομικά του κόμματος, τα περιουσιακά του στοιχεία, τα δάνειά του, τις χρηματοδοτήσεις, αλλά και τη μετοχική σύνθεση της κομματικής εφημερίδας «Η Αυγή».

Η προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις γκρίζες διαδρομές των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυταπόδεικτη και κυρίαρχη καθώς ως πρόεδρος όχι μόνον έχει την κύρια ευθύνη των όποιων παρατυπιών και παραλείψεων αλλά και έχει υπογράψει όλα τα σχετικά έγγραφα για κάθε είδους δοσοληψία. Ακόμη και στην περίπτωση της κομματικής εφημερίδας έχει πλήρη επίγνωση και συμμετοχή καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός μέτοχος της εφημερίδας.

Ο κ. Δαρειώτης, λοιπόν, κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να απαντήσει στη Βουλή, σε καίρια ερωτήματα για τα δάνεια που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτηρίου στην πλατεία Κουμουνδούρου όπου στεγάζονται και κεντρικά γραφεία του κόμματος, για τα δάνεια της εφημερίδας «Η Αυγή», αλλά και για το πρόσωπο ή τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από την κυπριακή εταιρεία-φάντασμα που φέρεται να κατέχει μέρος των μετοχών της ανώνυμης εταιρείας.

Τα ερωτήματα δεν τίθενται για πρώτη φορά. Πολλές φορές έως τώρα ο Αλέξης Τσίπρας έχει ερωτηθεί δημοσίως και είτε έχει σιωπήσει, είτε έχει παραπληροφορήσει τον ελληνικό λαό, όπως έχει ήδη αποδείξει -και μάλιστα χωρίς καμία απολύτως διάψευση- το Newsbomb.gr. (Διαβάστε ΕΔΩ)

Προφανώς, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έστησαν μια εξεταστική επιτροπή για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη αποδεικνύοντας ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έπαιρναν δανεικά και αγύριστα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Και για να χρησιμοποιήσουν αυτό το γνωστό και πλήρως αυταπόδεικτο πόρισμα προκειμένου να το «κουνάει» ο κ. Τσίπρας στη Βουλή και τα στελέχη του στα τηλεοπτικά κανάλια που και αυτά έχουν χρέη πολλών εκατομμυρίων από δάνεια που πολλές φορές δεν είχαν εξασφαλίσεις.

Κι όμως, η κυβέρνηση πέφτει η ίδια στον λάκκο που έχει σκάψει για όλους τους υπόλοιπους. Αποδεικνύεται ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ δανειζόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, με τις ίδιες μεθόδους, με τα ίδια επιχειρήματα. Βέβαια, οι «ηθικοί αριστεροί» υποστηρίζουν ότι τα δικά τους είναι λιγότερα. Προφανώς, γιατί ένα κόμμα του 3 ή 4% δεν μπορούσε να διεκδικήσει παραπάνω χρήματα χωρίς πραγματικές εγγυήσεις ακόμη και στην εποχή που τα λεφτά μοιράζονταν με το... τσουβάλι.

Ας παρακολουθήσουμε όμως μέσα από τις αναγκαστικές ομολογίες του οικονομικού διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τις μεθοδεύσεις της σημερινής κυβέρνησης στα θέματα διαχείρισης των οικονομικών της.

Αρχικά, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι η εφημερίδα, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτείται μέσα από δάνεια που λαμβάνει με την εγγύηση του ΣΥΡΙΖΑ, άγνωστο με ποιες εμπράγματες εγγυήσεις. Προφανώς δεν αφορά στη συγκεκριμένη επιτροπή της Βουλής η έμμεση χρηματοδότηση μέσα από τις αποκαλούμενες κρατικές διαφημίσεις που πολλαπλασιάστηκαν δυσανάλογα με την ισχνή κυκλοφορία της εφημερίδας από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2015.

Ούτε φυσικά το γεγονός πως ούτε και με αυτό τον τρόπο το φύλλο μπορεί να γίνει βιώσιμο καθώς οφείλει μισθούς πολλών μηνών στους εργαζόμενους και άγνωστα ποσά σε προμηθευτές. Θα επιστρέψουμε στην «Αυγή», αλλά ας δούμε πρώτα τις παραδοχές για τις οικονομικές δοσοληψίες του ίδιου του κόμματος.

Σύμφωνα πάντα με τις παραδοχές του ίδιου του κ. Δαρειώτη, το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακριβώς ίδιο με των υπολοίπων κομμάτων καθώς και το κόμμα αυτό δανειζόταν με τις ίδιες ακριβώς μεθόδους από τις τράπεζες. Δηλαδή, όπως κομψά το λένε όλοι με επιστολές του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ως προέδρου, που ζητούσε δάνεια «εκτός χρηματοοικονομικών κριτηρίων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεώρησης».

Και όχι μόνον αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε και έλαβε δάνειο το 2014 ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ με εκχώρηση μέρους της κρατικής χρηματοδότησης έως το 2018, αλλά και με «υπόσχεση εμπράγματης εγγύησης» το ακίνητο της οδού Κουμουνδούρου, το οποίο όμως εκείνη την εποχή δεν είχε στη νόμιμη κυριότητά του.

Και μάλιστα ενώ γνώριζε την εποχή εκείνη ότι επέκειτο η ψήφιση του νόμου 4304 από την κυβέρνηση Σαμαρά για την περιστολή κατά 50% της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα -μετά τη λαϊκή κατακραυγή, λόγω των μνημονίων- ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε το δάνειο με προνομιακό επιτόκιο στο όριο χωρίς φυσικά να ληφθεί υπόψη ο νέος νόμος που κυρώθηκε ελάχιστες εβδομάδες αργότερα.

Ας επιστρέψουμε όμως στην υπόσχεση της εμπράγματης εξασφάλισης, μέσω του κτηρίου των κομματικών γραφείων.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

Από τα χέρια του βιομήχανου Γιώργου Δράκου της Ιζόλα, στον Λεωνίδα Κύρκο, στον Φώτη Κουβέλη και τέλος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το 1987 ο Λεωνίδας Κύρκος ιδρύει την ΕΑΡ και αποφασίζει ότι πρέπει να αποκτήσει ιδιόκτητα γραφεία. Το 1990 βρέθηκε το κτήριο στην πλατεία Κουμουνδούρου το οποίο ανήκε στον ιδιοκτήτη της Ιζόλα βιομήχανο Δράκο και το τίμημα συμφωνήθηκε στα 115 εκατομμύρια δραχμές. Το κτίριο αγοράστηκε σε φυσικά πρόσωπα και όχι στο όνομα του κόμματος. Ανήκε στους Λεωνίδα Κύρκο, Στέργιο Πιτσιόρλα και Φώτη Κουβέλη.

Για το σκοπό αυτό συνήψαν δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων δραχμών από την Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα.
Με τον Συνασπισμό και την ενσωμάτωση της ΕΑΡ σε αυτόν, το κτήριο πέρασε δια… λόγου τιμής στα περιουσιακά στοιχεία του νέου κόμματος, παρά το γεγονός ότι είχε σταματήσει προ πολλού να εξυπηρετείται το δάνειο. Μάλιστα στο τέλος του 1995 είχε καταγγελθεί από τη δανείστρια τράπεζα και είχε κινηθεί διαδικασία κατάσχεσης.

Επί προεδρίας Νίκου Κωνσταντόπουλου συνέβησαν τρία πράγματα. Αρχικά, ο Στέργιος Πιτσιόρλας μεταβίβασε το δικό του ποσοστό στον Λεωνίδα Κύρκο. Έγινε μια οικονομική εξόρμηση ειδικά για την αποπληρωμή του κτιρίου και μετά από διαπραγματεύσεις πέτυχαν ένα γενναίο κούρεμα της τάξης του 60% και αντί του ποσού των 400 εκατομμυρίων πληρώθηκαν 175 εκατομμύρια και το κτήριο εξοφλήθηκε.

Εξακολουθούσε όμως πάντα να ανήκει στους Λεωνίδα Κύρκο και Φώτη Κουβέλη. Με τον θάνατο του Κύρκου, το 2011, όλο το ποσοστό πέρασε στα χέρια του Φώτη Κουβέλη που κατέστη ο αποκλειστικός ιδιοκτήτης του κτηρίου.

Παρά την αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης δεν ζήτησε ποτέ τα γραφεία που τουλάχιστον στα χαρτιά του ανήκαν.

Η υπόθεση εξακολουθούσε να συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες της Κουμουνδούρου και να αποτελεί ένα πρόβλημα σε ύπνωση.

Έως το 2016 που από ότι φαίνεται άγνωστο με ποιους όρους ουσιαστικούς και τυπικούς ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση από τον κ. Κουβέλη στον ΣΥΡΙΖΑ που πλέον κατέχει το κτήριο. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν του ανήκε το 2014 όταν υποσχόταν ότι θα το ενεχυριάσει για να λάβει τα δάνειά του.

Φυσικά ο κ. Δαρειώτης δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτές τις... λεπτομέρειες και αρκέστηκε και πει ότι το κτήριο έχει περάσει τα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ που είναι καθολικός διάδοχος του Συνασπισμού που ήταν καθολικός διάδοχος της ΕΑΡ.

Μένει φυσικά να ερωτηθεί αν και πως έχουν πληρωθεί οι φόροι μεταβίβασης και γενικώς να δοθούν λεπτομερή στοιχεία για τη διαδικασία της μεταβίβασης.

Η OFF SHORE ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΑΥΓΗ

Επανερχόμαστε λοιπόν στο θέμα της εφημερίδας «Η Αυγή» και στο μεγάλο μυστήριο που κρύβεται πίσω από την εταιρεία φάντασμα κυπριακών συμφερόντων που κατέχει μέρος του μετοχικού της κεφαλαίου.

Ούτε και σε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο που καταρρίπτει το ηθικό πλεονέκτημα του ΣΥΡΙΖΑ δέησε να απαντήσει καθαρά ο κ. Δαρειώτης, ανήμερα της επετείου του Πολυτεχνείου.

Θα πείτε γιατί να απαντήσει ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ για ένα θέμα στο οποίο πρόσφατα είχε αρνηθεί να απαντήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής.

Και μάλιστα, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Newsbomb.gr ερευνώντας το θέμα, ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του στην τότε συζήτηση έδωσε τα ονόματα δύο εταιρειών χωρίς να αποκαλύψει το παραμικρό για τα φυσικά πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτές.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα η εταιρεία που κατέχει μέρος των μετοχών της κομματικής εφημερίδας ονομάζεται Atlas Cyprus International Trust και ανήκει «σε ένα γκρουπ εταιρειών με τον γενικό τίτλο «Καταπιστευματική», επισημαίνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται για off shore αλλά για νόμιμες εταιρείες με έδρα την Κύπρο.

Η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυψε ότι και οι δύο εταιρείες είναι ανύπαρκτες, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα επίσημα αρχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χαρακτηριστικά επισήμαινε το Newsbomb.gr:

Στην Κύπρο πάντως -ένα κράτος πλήρως δομημένο με εξαιρετική δημόσια διοίκηση στα αγγλοσαξωνικά πρότυπα- τα πάντα είναι τακτοποιημένα.

Το αρμόδιο τμήμα στο οποίο καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι εταιρείες Κυπριακές ή αλλοδαπές που έχουν την έδρα του στο νησί, είναι το «Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη».

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην ιστοσελίδα που αποτελεί υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών υπάγονται οι πιο κάτω Κλάδοι:

α) Ο Κλάδος Εταιρειών ασχολείται με την εγγραφή, παρακολούθηση, έλεγχο και διαγραφή των ημεδαπών εταιρειών, των αλλοδαπών εταιρειών, των συνεταιρισμών και των εμπορικών επωνυμιών.

β) Ο Κλάδος Πτωχεύσεων και Εκκαθαρίσεων ασχολείται με την παραλαβή και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων αφερέγγυων φυσικών και νομικών προσώπων.

γ) Ο Κλάδος Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ασχολείται με εμπορικά σήματα, διπλώματα ευρεσιτεχνίας και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

Αναζητώντας λοιπόν την εταιρεία Atlas Cyprus International Trust, δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Ούτε μία εταιρεία, έστω για συνωνυμία.

Συνεχίζοντας την αναζήτηση, το newsbomb.gr ανακαλύπτει 6 εταιρείες με την επωνυμία Atlas International και ακόμη 191 εταιρείες που φέρουν τον διακριτικό τίτλο Altas ως συνθετικό του ονόματός τους.

Άρα, αρχικά ο ιστότοπος είναι ενεργός και έχει πράγματι καταγεγραμμένες το σύνολο των εταιρειών που έχουν την έδρα τους στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Και άρα, δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν: είτε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει κάποιο λάθος είτε έχει δώσει σκόπιμα λανθασμένη πληροφορία.

Και το ερώτημα του τίθεται από τότε και φυσικά δεν έχει λάβει την παραμικρή απάντηση, έστω για τα μάτια του κόσμου είναι απλό: Τι ακριβώς θέλει να κρύψει ο κ. Τσίπρας; Ποιος ή ποιοι δεν θέλουν να γίνουν γνωστά τα ονόματά τους; Την απάντηση μπορεί να την δώσει μόνον ο ίδιος ή έστω θα μπορούσε να το κάνει ο κ. Δαρειώτης στη Βουλή. Δεν μιλούν όμως.

Άρα, το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγκάζεται να λέει ψέμματα ή έστω ανακρίβειες στη Βουλή σημαίνει πιθανότατα ότι πίσω από τη συγκεκριμένη εταιρεία, όπως κι αν τη λένε κρύβεται πρόσωπο ή πρόσωπα των οποίων η αποκάλυψη θα προκαλέσει μεγάλο πολιτικό κόστος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προφανώς λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ μετέρχεται εδώ και χρόνια τις ίδιες ή παραπλήσιες μεθόδους που είχαν ακολουθήσει κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν μπορεί δηλαδή να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν παριστάνοντας τον τιμητή. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να συζητήσουν σοβαρά και ανοιχτά ενώπιον του ελληνικού λαού τι θα κάνουν από εδώ και πέρα για να αποκτήσουν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα διαφανή οικονομικά στοιχεία. Σε σχέση με τα έξοδά τους αλλά κυρίως με τα έσοδά τους.

Το βασικότερο από όλα είναι να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που θα αναρτώνται στο διαδίκτυο για να έχουν πρόσβαση σε αυτούς όλοι οι πολίτες. Ισολογισμούς ελεγμένους από ορκωτούς λογιστές, με αναλυτικούς κωδικούς και όχι μπακαλόχαρτα που έχουν ως στόχο να συγκαλύψουν την αλήθεια μπερδεύοντας όποιον τους διαβάζει.

Στη συνέχεια να ασχοληθούν με τον τρόπο αποπληρωμής των χρεών τους και τέλος, να εξετάσουν τις ευθύνες που υπάρχουν για τις προηγούμενες χρήσεις που φέσωσαν τον ελληνικό λαό με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Προφανώς και υπάρχουν ένοχοι. Να βρεθούν και να πληρώσουν με κάθε τρόπο. Όλα στο φως και για όλους. Χωρίς εξαιρέσεις.

Σχετικές ειδήσεις