ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Τι σημαίνει η λέξη «Μακεδονοκλάστης» που χρησιμοποίησε ο Καμμένος;

Τι σημαίνει η λέξη «Μακεδονοκλάστης» που χρησιμοποίησε ο Καμμένος;

Η λέξη «Μακεδονοκλάστης» δεν υπάρχει βεβαίως στο ελληνικό λεξιλόγιο, είναι δημιούργημα τουΠάνου Καμμένουαπό τηνομιλία του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛ στη Θεσσαλονίκη - Με τη λέξη αυτή φωτογράφησε τα δικά του στελέχη των ΑΝ.ΕΛ. που εξετράπησαν από την εθνική γραμμή του κόμματος στο ζήτημα της συμφωνίας των Πρεσπών

Ο κ. Καμμένος είναι βεβαίως γνωστός λεξιπλάστης. Η λέξη «Μακεδονοκλάστης» είναι σύνθετη και προέρχεται από το Μακεδονικό και από το αρχαίο ρήμα κλάω / κλω που σημαίνει σπάζω.

Ουσιαστικά ο κ. Καμμένος έκανε έναν γλωσσικό δανεισμό από το «εικονοκλάστες», που ανάγεται στη θεολογική και πολιτική διαμάχη που ξέσπασε στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία κατά το μεγαλύτερο μέρος του 8ου και το πρώτο μισό του 9ου αιώνα, αναφορικά (σε πρώτο επίπεδο) με τη λατρεία των χριστιανικών εικόνων.

Η Εικονομαχία διαίρεσε τους κατοίκους της αυτοκρατορίας σε Εικονομάχους (επίσης αναφερόμενους ως Εικονοκλάστες και Εικονολάτρες (επίσης αναφερόμενους ως Εικονόφιλους και Εικονόδουλους.

Άρα «Μακεδονοκλάστες» είναι ουσιαστικά όσοι «σπάνε» και απαρνούνται την ελληνική ιστορία της Μακεδονίας και αποδέχονται τις αλυτρωτικές βλέψεις των Σκοπιανών.

Αυτά όλα τα είπε την περασμένη Κυριακή από τη Θεσσαλονίκη, θέλοντας να φωτογραφίσει τα στελέχη του που αφήνουν να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών για να παραμείνουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ.

Aναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών υποστήριξε ότι «ποτέ δεν είχαμε καμία συνεργασία με αυτούς που θέλουν να κλέψουν την ιστορία μας».

«Δεν μπορεί να μην μιλήσουμε δημόσια για τις διαδικασίες που γίνονται στα Σκόπια αυτή τη στιγμή για να περάσει η συμφωνία. Πολλοί ''καμμενολόγοι'' μιλούν για τα tweet μου. Εδώ είναι Βαλκάνια να το συνειδητοποιήσουν όλοι, δεν είναι απλή υπόθεση. Από εδώ ξεκίνησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος και άναψαν πολλές φωτιές» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τα στελέχη του κόμματός του που διαφοροποιούνται από τη γραμμή των ΑΝΕΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Καμμένος άσκησε δριμεία κριτική, κάνοντας λόγο για «μακεδονοκλάστες» και «τζάμπα μάγκες», οι οποίοι «έχουν πια τελειώσει».