ΚΟΜΜΑΤΑ

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε προαπαιτούμενα

Τσίπρας: Δεν θα δεχθούμε προαπαιτούμενα

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση, καθώς «ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου» ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα, Τετάρτη (12/11/2014) στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.

Αποσαφηνίζοντας τη στάση του ως προς τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα, ούτε τίποτα από όσα αυτή τη στιγμή, σε διάφορα μέτωπα, επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα». Πρόσθεσε, επίσης, διευκρινίζοντας παλαιότερη δήλωσή του ότι «συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει συνέχεια του μνημονίου» και επανέλαβε τη θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.

Στην επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στον δείκτη κοινωνικής δικαιοσύνης, σημειώνοντας ότι αυτή τη θέση ο κ. Σαμαράς, διεκδικεί να την κατοχυρώσει εις το διηνεκές.

Προβάλλοντας ιδιαίτερα τη θέση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με τη σταθερή του πορεία, την όσμωσή του με το λαικό κίνημα, τις αναλύσεις και τις ιδέες του έχει καταστεί η μοναδική εγγύηση δημοκρατικής ομαλότητας και αλλαγής, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι η πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της και θα διαπραγματευθεί με αποφασιστικότητα».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη, η αξιωματική αντιπολίτευση να εργαστεί το επόμενο διάστημα για να επιταχύνει τις εξελίξεις, να έρθει σε πιο στενή επαφή με το λαό, να εξηγήσει το πρόγραμμά του και να δώσει το τελικό, αποφασιστικό χτύπημα στο φόβο και την αβεβαιότητα. Τόνισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πατήσει γερά στο θέμα των συμμαχιών, «χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς φοβίες» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Εξωτερική Πολιτική

Επιβεβαιώνοντας τη διεύρυνση του ενδιαφέροντος του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Τσίπρας διερωτήθηκε, αν είναι δυνατό, σε μια στιγμή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, που η 'Αγκυρα προκαλεί με κινήσεις του «Μπαρμπαρός», που συμμαχίες και μέτωπα επανακαθορίζονται, να αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς, μια κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει, εξαρτημένη όσο δεν παίρνει, ανασφαλής όσο δεν παίρνει.

Καταδίκασε τις τουρκικής ενέργειες και ζήτησε από την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διπλωματική δραστηριότητα, ώστε η Τουρκία να προβεί σε ουσιατική κίνηση που θα αποκλιμακώνει την ένταση, προκειμένου να αρχίσουν πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας -Τουρκίας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι ένα καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη, ο θεσμός αυτός να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης με σωρεία ανούσιων διακηρύξεων.

Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την αύξηση του εθνικισμού και πρότεινε την ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.

Σχετικές ειδήσεις