Χουντής: Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις

Newsroom Newsroom

Χουντής: Η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τις πολεμικές αποζημιώσεις

Αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και επιστροφή των πολιτιστικών θησαυρών είναι οι στόχοι της κυβέρνησης, όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Χουντής.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Νίκος Χουντής σημείωσε ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει τεθεί επισήμως στην ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Δώσαμε στους Γερμανούς συνομιλητές μας να καταλάβουν ότι δεν έχουμε διάθεση να ανοίξουμε μέτωπα και να διεκδικούμε χωρίς συνεννόηση και συνεργασία. Αυτό που ζητάμε από τη γερμανική πλευρά είναι να κατανοήσει ότι αυτό το θέμα είναι ηθική και πολιτική της υποχρέωση» σημείωσε ο κ. Χουντής.

«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες αναλογικά συνέπειες σε θύματα και καταστροφές και δεν έχει αποζημιωθεί, ενώ σε άλλες χώρες δόθηκαν αποζημιώσεις, αν και όπως είπα δεν είναι μόνο οικονομικό το θέμα. Για τη λεηλάτηση των πολιτιστικών θησαυρών της χώρας, των αρχείων της, αποκαλύπτεται επίσης ότι έχει γίνει μεγάλη ληστεία. Ως πραγματικά γεγονότα, λοιπόν, δεν μπορεί να τα αρνείται κανείς» προσέθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος για την εφαρμογή της απόφασης του Αρείου Πάγου περί αποκατάστασης των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, σημείωσε ότι: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρξει αποζημίωση. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί ήταν μια απόφαση του Αρείου Πάγου, που δεν ενεργοποιείτο από το 2000, χωρίς καμία εξήγηση. Είναι σημαντικό που ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης, η σημερινή κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το προχωρήσει, πάντα υπό την αίρεση φυσικά να δούμε και την αποδοχή από την άλλη πλευρά και του γενικότερου προβλήματος»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved