ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λαφαζάνης: Απαράδεκτο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Χαλυβουργικής

Λαφαζάνης: Απαράδεκτο το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Χαλυβουργικής

Μείωση του ενεργειακού κόστους και ισότιμη μεταχείριση των προϊόντων ελληνικών επιχειρήσεων σε διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών και ΔΕΚΟ, ζήτησε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) με την οποία συναντήθηκε σήμερα, Κυριακή (05/04/2015) ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο υπουργός πρόκειται, εξάλλου, να συναντηθεί αύριο, Δευτέρα (06/04/2015) με τη διοίκηση της Χαλυβουργικής, προκειμένου να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 100 εργαζομένων που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΠΕΝ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθιξαν τα οξυμμένα προβλήματα του κλάδου του μετάλλου με αιχμή τη συρρίκνωσή του, που συνοδεύεται από απώλειες θέσεων εργασίας με απολύσεις και «εθελούσιες εξόδους», που ισοδυναμούν με απολύσεις.

Ανέφεραν το πρόσφατο παράδειγμα της «Χαλυβουργικής», που ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 100 εργαζομένων.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική χαλυβουργία είναι το υψηλό κόστος ενέργειας και για τον λόγο αυτόν ζήτησαν να εξεταστεί το μέτρο της «διακοψιμότητας» (δηλαδή της μείωσης των τιμολογίων ρεύματος για μεγάλους καταναλωτές με αντάλλαγμα τη δυνατότητα περικοπής του φορτίου σε περιόδους μεγάλης ζήτησης). Επίσης, ζήτησαν να μην αντιμετωπίζονται δυσμενώς από την πολιτεία και ειδικότερα από το καθεστώς προμηθειών της ΔΕΗ, βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελλάδα και παράγουν προϊόντα που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως μετασχηματιστές, «έξυπνοι μετρητές» κ.α.

Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση ενός συνολικού σχεδιασμού με στόχο την ουσιαστική μείωση των τιμών ενέργειας για όλους τους καταναλωτές, πρώτα απ' όλα για τα πιο αδύνατα οικονομικά νοικοκυριά, αλλά και ειδικότερα για τη βιομηχανία, ενώ πρόσθεσε ότι τον Απρίλιο θα ανακοινωθούν μειώσεις κατά περίπου 15% στην τιμή του φυσικού αερίου και ότι το μέτρο της «διακοψιμότητας» θα εξεταστεί σύντομα σε σύσκεψη με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Ο υπουργός χαρακτήρισε, επίσης, απαράδεκτη την ανακοίνωση της «Χαλυβουργικής», για το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και δήλωσε ότι θα καλέσει τη Διοίκηση της επιχείρησης σε συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Δευτέρα (06/04/2015), σε μια προσπάθεια να μην εφαρμοστεί το πρόγραμμα αυτό, το οποίο όπως είπε ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόγραμμα απολύσεων.

Επίσης, δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να μην αντιμετωπίζονται δυσμενώς σε διαγωνισμούς των δημόσιων φορέων και ειδικότερα της ενέργειας, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και παράγουν προϊόντα που τηρούν όλες τις σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές.

Σχετικές ειδήσεις