ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές ΝΔ: Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 51,6% ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Εκλογές ΝΔ: Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με 51,6% ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια νέα εποχή για τη ΝΔ ξεκίνησε με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Τραγάκης, μέχρι στιγμής έχει ενσωματωθεί το 80% των ψήφων και διαπιστώνεται νίκη του κ. Μητσοτάκη η οποία και μεγαλώνει όσο ενσωματώνονται τα μεγάλα εκλογικά κέντρα του λεκανοπεδίου.

Μέσα στην ημέρα αναμένεται, σύμφωνα με τον κ. Τραγάκη, και η ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ενώ στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η τελετή παραλαβής-παράδοσης από τον Γιάννη Πλακιωτάκη στον Κυριάκο Μητσοτάκη στα γραφεία του κόμματος.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έχει ανακοινώσει η ΚΕΦΕ, όπως αυτά διαμορφώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας (11/01/2016), στο 75,02% της Επικράτειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 51,6% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 48,4%.

Την ανακοίνωση έκανε επίσημα ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε ότι έχει ενσωματωθεί μόνο το 50% των εκλογικών τμημάτων της Αττικής. Αυτό σημαίνει όπως άλλωστε συμφωνούν όλοι ότι η διαφορά θα διευρυνθεί.

Ο κ. Τραγάκης συνεχάρη για τη νίκη του τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Στη νικητήρια δήλωσή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενωτικός, ενώ τόνισε ότι η εντολή είναι ξεκάθαρη:

«Ενωμένοι να προχωρήσουμε στη δημιουργική ανανέωση και διεύρυνση ώστε σύντομα η ΝΔ να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας».

Όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης, σήμερα στις 12:00 θα γίνει η τελετή παράδοσης - παραλαβής της προεδρίας της ΝΔ στα γραφεία της Συγγρού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να συναντηθεί με όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ.

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρη εντολή - Προχωράμε ενωμένοι σε ανανέωση

«Από σήμερα ξεκίνησε το χρονόμετρο που μετρά αντίστροφα μέχρι να κλείσει το τελευταίο κεφάλαιο λαϊκισμού στην Ελλάδα. Ας το γνωρίζει αυτό καλά και ο κ.Τσίπρας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την παράταξή μας. Ενεργοί πολίτες, άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, τα 400.000 μέλη της παράταξής μας, πήραν τη Νέα Δημοκρατία στα χέρια τους και μου έδωσαν εντολή να κάνω το όραμά τους πράξη».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, τους διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συνείδηση του βάρους που αποθέτουν στους ώμους μου και σημείωσε: «Η εντολή τους είναι ξεκάθαρη: ενωμένοι να προχωρήσουμε στην δημιουργική ανανέωση και τη διεύρυνση ώστε σύντομα η Νέα Δημοκρατία να γίνει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Η παράταξη που θα δώσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης στη χώρα».

Αναφέρθηκε στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη λέγοντας: «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τον αγώνα που έδωσε. Τον σέβομαι και τον τιμώ, θα είναι πολύτιμος συνεργάτης μου την επόμενη μέρα. Μαζί θα είμαστε από τώρα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαζί θα είμαστε και με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον 'Αδωνι Γεωργιάδη. Και φυσικά με όλους τους βουλευτές, τα στελέχη της ΝΔ, τα 400.000 μέλη και όλους τους φίλους της Παράταξης. Ό,τι κι αν ψήφισαν, όποιον κι αν υποστήριξαν, τους βεβαιώνω ότι είμαστε μαζί. Ενωμένοι. Από αύριο ξεχνάμε αυτά που μας χώριζαν. Ο σκοπός μας είναι ένας. Να εκφράσει η Νέα Δημοκρατία όλες τις δυνάμεις του τόπου που βρίσκονται απέναντι στο λαϊκισμό μιας ανίκανης κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους συνεργάτες του και την οικογένειά του: «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τους συνεργάτες μου, την ομάδα μου και τους εκατοντάδες εθελοντές που ήταν η ψυχή της προεκλογικής περιόδου. Χάρη σε αυτούς οι ιδέες μας έφτασαν σε κάθε άκρη της χώρας και ενέπνευσαν τους πολίτες να έρθουν μαζί στο δρόμο προς τη νίκη.

Όμως το μεγαλύτερο ευχαριστώ πηγαίνει στην οικογένεια μου. Στην Μαρέβα, στην Σοφία, στον Κωνσταντίνο και στην Δάφνη. Χωρίς την αγάπη τους και τη στήριξη τους δεν θα βρισκόμουν σήμερα εδώ».

Κλείνοντας ανέφερε: «Τώρα ξεκινά η ώρα της μεγάλης ευθύνης. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Αλλά μας δίνει δύναμη η ελπίδα των πολιτών. Ελπίδα ότι κάτι πραγματικά μπορεί να αλλάξει σε αυτήν την χώρα. Πολίτες που αποστρέφονταν την πολιτική σηκώθηκαν από τον καναπέ και συμμετείχαν γιατί πίστεψαν στη δύναμη των επιχειρημάτων μας. Και αυτό είναι ίσως το πιο αισιόδοξο μήνυμα.

Έχω πει πολλές φορές, η πολιτική δημιούργησε το πρόβλημα, η πολιτική θα το λύσει. Όχι όμως η πολιτική έτσι όπως την ξέραμε. Μια άλλη πολιτική που θα προτάσσει την αλήθεια, την αποτελεσματικότητα, τη συνέπεια, την εργατικότητα, την αξιοκρατία. Για αυτές τις αξίες θα αγωνιστούμε, αυτές τις αξίες θα υπηρετήσουμε χωρίς εκπτώσεις και χωρίς συμβιβασμούς.

Η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες. Το έχει πετύχει στο παρελθόν, θα το πετύχει και τώρα».

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Συγχαρητήρια από τον Β. Μεϊμαράκη

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Μητσοτάκη, τον συνεχάρη και του ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Συγχαρητήρια από Καραμανλή και Πλακιωτάκη

Με τον νέο πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη επικοινώνησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές ενώ μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα έχουν και συνάντηση.

Τα συγχαρητήρια του έδωσε στον νέο πρόεδρο της ΝΔ και ο μέχρι σήμερα μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης.

Δήλωση του Αντώνη Σαμαρά

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος νωρίτερα είχε τηλεφωνήσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του, έκανε την εξής δήλωση:

«Συγχαίρω θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του. Από αύριο η ΝΔ ανανεωμένη και ενωμένη οφείλει να αγκαλιάσει όλους τους Έλληνες και να κερδίσει οριστικά τη μάχη κατά του λαϊκισμού».

Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το βράδυ της Κυριακής τον πατέρα του και πρώην πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποδέχτηκε τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας με τη φράση «Συγχαρητήρια και πρωθυπουργός».

Ενδεικτικά αποτελέσματα από περιφέρειες της χώρας

Θεσσαλονίκη

Πρωτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη δείχνουν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων στα εκλογικά κέντρα, όπως τα δίνουν κομματικά στελέχη της Ν.Δ., σύμφωνα με πληροφορίες από τις εφορευτικές επιτροπές.

Στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 2462 ψήφους και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 1982. Στο Λιμάνι ο Κυριάκος Μητσοτάκης 914 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 383. Στην Προξένου Κορομηλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης 661 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 364. Στην Αγγελάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης 410 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 272. Στο Ωραιόκαστρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης 251 και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 134. Στον δυτικό τομέα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 50,5% και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 49,5%.

Χανιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικράτησε του Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στα Χανιά.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Εφορευτική εκλογή ο κ Μητσοτάκης έλαβε 3089 ψήφους ποσοστό 68,7% και ο κ. Μεϊμαράκης 1405, ποσοστό 31,3%

Ψήφισαν 4554, τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 4494 και τα άκυρα 60.

Ήπειρος

Στην Θεσπρωτία, στα 7 εκλογικά τμήματα προσήλθαν 1.777 ψηφοφόροι. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα ο Κ. Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 57.06%, ο Β. Μεϊμαράκης 42.94%, ενώ βρέθηκαν και 7 λευκά ψηφοδέλτια.

Στα 8 εκλογικά κέντρα της Πρέβεζας , ψήφισαν 2.781 άτομα. Ο Β. Μεϊμαράκης έλαβε 1391 ψήφους, ο Κ. Μητσοτάκης 1380, ενώ βρέθηκαν και 10 λευκά ψηφοδέλτια.

Στο νομό Ιωαννίνων με οριακό προβάδισμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε ποσοστό 50,10%, έναντι 49,90% του Β. Μεϊμαράκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα 25 εκλογικά τμήματα, πήρε συνολικά 2.777 ψήφους, έναντι των 2.737 ψήφων που συγκέντρωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα στα 15 εκλογικά τμήματα της 'Αρτας, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται με ποσοστό 56% έναντι 44% που συγκεντρώνει ο Κ. Μητσοτάκης

Ρέθυμνο

O Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται πρώτος σε ψήφους στο νομό Ρεθύμνου.

Και στο δεύτερο γύρο εκλογών για την ανάδειξη αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης στις οχτώ κάλπες που στήθηκαν στα δημαρχιακά κτίρια, έρχεται πρώτος στην προτίμηση όλων όσων επέλεξαν να εκδηλώσουν δια της ψήφου την προτίμησή τους.

Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο λαμβάνει 931 ψήφους έναντι 426 του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, στα Ανώγεια 99 ψήφους έναντι 72 που λαμβάνει ο κ. Μεϊμαράκης, στον Μυλοπόταμο λαμβάνει 266 ψήφους και ο κ. Μεϊμαράκης 191, στο δήμο Αγίου Βασιλείου 168 ψήφους έναντι 93 που έλαβε ο κ. Μεϊμαράκης και στο Αμάρι 115 ψήφους έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και 43 ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Το αποτέλεσμα της κάλπης στα Χανιά

Τα τελικά αποτελέσματα στη Στερεά Ελλάδα

Διαβάστε εδώ τα τελικά αποτελέσματα σε Ξάνθη και Ροδόπη

Δείτε εδώ πώς ψήφισαν Σέρρες, Δράμα και Καβάλα

Δείτε πώς ψήφισε ο νομός Καστοριάς

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΝΔ

Σχετικές ειδήσεις