ΚΟΜΜΑΤΑ

Συνεδριάζει σήμερα η «σκιώδης κυβέρνηση» της ΝΔ

Συνεδριάζει σήμερα η «σκιώδης κυβέρνηση» της ΝΔ

Συνεδριάζει το πρωί της Δευτέρας (06/03/2017) το σχήμα των τομεαρχών της ΝΔ υπό τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση μετά την πανηγυρική συγκρότησή του και αναμένεται ο πρόεδρος του κόμματος να δώσει το στίγμα της αντιπολιτευτικής του τακτικής και παράλληλα οδηγίες προς τους «σκιώδεις υπουργούς του».

Η συνεδρίαση του οργάνου έρχεται σε μία στιγμή που η ηγεσία του κόμματος επικαιροποιεί τη στρατηγική της καθώς είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση.

Το αίτημα για εκλογές παραμένει, αλλά αποσυνδέεται από την αξιολόγηση, για την οποία η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι «πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν με τον καλύτερο τρόπο και με το μικρότερο κόστος για την οικονομία και τους πολίτες». Πάντως η ηγεσία του κόμματος εκτιμά ότι η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης δικαιώνει τις προβλέψεις της καθώς όπως λέει «η καθυστέρηση την οποία έκανε η κυβέρνηση για εσωκομματικούς λόγους, εξέθρεψε τις υπερβολικές σε πολλά σημεία απαιτήσεις των δανειστών».

Ο κ. Μητσοτάκης θα ξεκαθαρίσει τη γραμμή του κόμματος και σε σχέση με τη στάση στη Βουλή όταν έρθει προς ψήφιση η συμφωνία ώστε να μην υπάρχουν παραφωνίες, όπως διαπιστώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν στελέχη του κόμματος υποστήριξαν με διαρροές, ότι η ΝΔ θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο να έχει πιο συναινετική στάση και να ψηφίσει τις ελαφρύνσεις που ενδεχομένως φέρει η κυβέρνηση. Η θέση της ηγεσίας, που θα καταστήσει σαφή ο κ. Μητσοτάκης, είναι ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει το δημοσιονομικό πακέτο αλλά θα εξετάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και ενδεχομένως ψηφίσει ορισμένες, ενώ θα κάνει επ αυτών και τις δικές της βελτιωτικές προτάσεις. Φυσικά εάν η συμφωνία έρθει πακέτο σε ένα άρθρο η ΝΔ θα καταψηφίσει. Εάν έρθουν σε διαφορετικά άρθρα οι διαρθωτικές αλλαγές ενδεχομένως ψηφίσει κάποιες από αυτές. Άλλωστε στη συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα στον ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μόνο στα δημοσιονομικά μέτρα, ενώ και στο παρελθόν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως ψηφίσει διαρθρωτικές αλλαγές.

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε την περασμένη Παρασκευή με τις δηλώσεις του και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης. Αναμένεται δε ο κ. Μητσοτάκης να στείλει σαφές μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματος ότι η ΝΔ είναι ενωμένη απέναντι στην «επικίνδυνη και διχαστική κυβέρνηση», και ότι το αίτημα για εκλογές είναι της ελληνικής κοινωνίας.