ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο φορολογικό νομοσχέδιο - Καταψήφισε το ΜέΡΑ25

Βουλή: «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στο φορολογικό νομοσχέδιο - Καταψήφισε το ΜέΡΑ25
In Τime

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής του φορολογικού νομοσχεδίου, που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις.

Υπέρ επί της αρχής τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» και επί της αρχής και επί των άρθρων. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια, ενώ το ΜΕΡΑ25 καταψήφισε επί της αρχής και δήλωσε ότι υπερψηφίζει τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, που πραγματοποιείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, θα συνεχιστεί την Τρίτη στις 12:00 το μεσημέρι στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί το βράδυ της ίδιας μέρας.

Κατά τη συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε δύο τροπολογίες με τις οποίες ζητά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μικρών επιχειρήσεων και ιδιοκτησιών για μικρά νησιά. Το ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα έχει θετική στάση ως προς τις νέες ρυθμίσεις, ενώ το ΚΚΕ διευκρίνισε ότι θα δηλώσει «παρών» και για τον ΕΝΦΙΑ και για τις 120 δόσεις. Η Ελληνική Λύση εξέφρασε επιφυλάξεις μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή και το ΜΕΡΑ25 δήλωσε ότι διαφωνεί.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου, έκανε λόγο «για ρετουσάρισμα και ένα μικρό λίφτινγκ των ρυθμίσεων που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση» και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την τροπολογία του κόμματός της που αφορά την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών νησιών με κάτω από 1000 κατοίκους καθώς και μικρές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι μόνο για το τρέχον έτος, ενώ τόνισε ότι η ρύθμιση που φέρνει δείχνει και τη μεροληψία της στα ψηλά κλιμάκια.

Η κ. Παπανάτσιου χαρακτήρισε, επίσης, «μικρά ρετουσαρίσματα τις τροποποιήσεις για τις 120 δόσεις», σημειώνοντας ότι είναι συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών τις οποίες παρέλαβε σε «ώριμο στάδιο η κυβέρνηση της ΝΔ».

«Η γενναία ρύθμιση των 120 δόσεων, στην οποία προχωρήσαμε εμείς, αφορούσε πολίτες που είχαν πραγματική ανάγκη, ήταν χωρίς διακρίσεις και αντιμετώπιζε με φορολογική δικαιοσύνη το πρόβλημα. Η νέα κυβέρνηση προχωρά σε ένα μικρό φορολογικό λίφτινγκ, με διακριτή μεταχείριση, με βάση τις οφειλές και όχι βάση του κύκλου των εργασιών. Δεν λαμβάνει υπόψη κανένα εισοδηματικό κριτήριο και έτσι καταλήγει σε άνιση μεταχείριση σε βάρος αυτών που πραγματικά αδυνατούν να πληρώσουν», υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου.

«Εμείς με επιφυλάξεις παρέχουμε θετική ψήφο στο νομοσχέδιο», ξεκαθάρισε, από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ, Κώστας Σκανδαλίδης.

Παράλληλα, πρότεινε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για παραδοσιακούς οικισμούς, διατηρητέα κτίρια ή όσα έχουν ενεργειακή συντήρηση και να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς, καθώς και να εξαιρεθούν τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο «για επιχείρηση συγκάλυψης μιας αντιλαϊκής πολιτικής» και τόνισε ότι «πρόκειται για ένα φορολογικό ταξικό νομοσχέδιο που επί ΝΔ γίνεται ακόμα χειρότερο».


Ο ειδικός αγορητής της «Ελληνικής Λύσης», Βασίλης Βιλιάρδος, δήλωσε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται για το τι στάση θα κρατήσει, αφού «δει πρώτα το πόρισμα της σημερινή επιτροπής».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι «ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ είναι άδικος και απαράδεκτος και πρέπει να καταργηθεί», και ζήτησε να υιοθετηθούν προτάσεις του κόμματος του, όπως η «μείωση του ΕΝΦΙΑ με ενεργειακά και αισθητικά κριτήρια» και «αναστολή του για όσα κτίρια δεν είναι νοικιασμένα».

Ο ειδικός αγορητής του ΜΕΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, πρότεινε κατάργηση της 100% Προκαταβολής Φόρου, ενώ υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, εφόσον δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αναγκαστικά θα προχωρήσει σε ρήξη με το λαό».

Ακόμα, χαρακτήρισε ταξική τη φιλοσοφία της ΝΔ για τον ΕΝΦΙΑ και πρότεινε να φορολογείται η ακίνητη περιουσία με κλιμάκωση και να απαλλαγούν 100% από το φόρο οι ακίνητες περιουσίες μέχρι 70.000 ευρώ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΝΦΙΑ: Αυτά είναι τα νέα ποσά που θα πληρώσετε – Αναλυτικοί πίνακες

Λοταρία αποδείξεων - aade.gr: Δείτε ΕΔΩ αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ αφορολόγητα (30η Κλήρωση)