ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο

Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο των απολύσεων στο δημόσιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δημήτρης Ρέππας κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, στη σκιά της χθεσινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Αναφερόμενος στο πολυνομοσχέδιο για την εφεδρεία και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, ο κ. Ρέππας είπε ότι έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις και έχουν δημιουργηθεί επιτροπές αναδιοργάνωσης σε κάθε υπουργείο.

Επικαλέστηκε μάλιστα τη φράση του εκπροσώπου της ΕΕ στην τρόικα Ματίας Μορς, ότι «η εφεδρεία είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός».

Απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου.

Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε την κυβέρνηση «εθνικού σκοπού», ενώ περιγράφοντας τους δύο πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι είναι η δημοσιονομική πολιτική και οι μεταρρυθμίσεις.

Χαρακτήρισε τη συνεργασία με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χορς Ράιχενμπαχ «πολύ καλή», επισημαίνοντας ότι με την τρόικα είμαστε ισότιμοι εταίροι και δεν χρειάζονται μαζί τους σχηματικές αντιπαραθέσεις.

Το συμφέρον της χώρας είναι η θέση στο ευρώ, είπε ο κ. Ρέππας.

Σε ότι αφορά στο μνημόνιο, είπε ότι είναι ένα εργαλείο που μπορεί να αλλάξει, επισημαίνοντας ότι κάπου πέτυχε και κάπου έχει αδυναμίες.

Ο κ. Ρέππας άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του στο υπουργείο Γιάννη Ραγκούση, αναρωτώμενος γιατί να μην έχουν γίνει συγχωνεύσεις όλο αυτό το διάστημα, γιατί η εφαρμογή του μισθολογίου να γίνει το 2011 και όχι νωρίτερα, γιατί να μην έχει δοθεί δικαίωμα ηλεκτρονικής υπογραφής στον κόσμο, γιατί να μην έχουμε χρησιμοποιήσει το σύστημα αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Όπως επισήμανε, το κράτος σήμερα δεν είναι φίλος του πολίτη, οι καθυστερήσεις είναι πάρα πολλές και έχουν βαρύνει τις αντοχές των υπαλλήλων και της κοινωνίας.

Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο στον κόσμο, γιατί εκείνος θα μας κουνήσει και τα πέντε δάχτυλα.

Για ΠΑΣΟΚ

Για το εσωκομματικό πεδίο στο ΠΑΣΟΚ, είπε ότι λείπει η ψυχραιμία και περισσεύει το πάθος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ξαναχτίσουμε το κεφάλαιο εμπιστοσύνης με τον κόσμο γιατί αυτός είναι ο εντολέας μας».

Τάχθηκε υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες και τόνισε ότι αυτή την περίοδο το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να λειτουργεί με τρόπο που να πείθει ότι ενδιαφέρεται για την εντολή των πολιτών και τα εθνικά προτάγματα.

«Το ανοιχτό κόμμα δεν είναι μη κόμμα» είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως ότι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να δημιουργεί τον παραμικρό κραδασμό στην κυβέρνηση.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι ένας πολιτικός, ο οποίος θα αναγνωριστεί σύντομα, ενώ για τον Λουκά Παπαδήμο είπε ότι είναι «υπηρέτης του γενικού συμφέροντος» και ότι δεν ανέλαβε να φέρει τίτλο αλλά σε πέρας ένα έργο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τέλος, σημείωσε ότι αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός.