ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ατζέντα Γιώργου - Βενιζέλου, ο ρόλος Ρέππα και η δυναμική Λοβέρδου

Η ατζέντα Γιώργου - Βενιζέλου, ο ρόλος Ρέππα και η δυναμική Λοβέρδου

Πρόσωπο κοινής αποδοχής που τους ενώνει δείχνουν ότι βρήκαν ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εν όψει των εσωκομματικών διαδικασιών που ξεκινάνε την ερχόμενη εβδομάδα στο ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθεια τους να εμποδίσουν την άνοδο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις στην βάση του κόμματος.

Οι προ τεσσάρων χρόνων εσωκομματικοί αντίπαλοι ανακάλυψαν στο πρόσωπο του Δημήτρη Ρέππα τον άνθρωπο που μπορεί να εγγυηθεί μια συμφωνία μεταξύ τους.

Οι δύο άνδρες για διαφορετικούς λόγους ο καθένας αισθάνονται να απειλούνται και θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τη δυναμική του «κινήματος των τεσσάρων».

Μέχρι σήμερα η αμφισβήτηση που υπήρχε ανάμεσά τους λόγω του κακού παρελθόντος με αποκορύφωμα το 2007 μοιάζει να έχει καμφθεί με παρέμβαση του σημερινού υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Δημήτρης Ρέππας μετά από μια πολύ καλή συνεργασία που έχει τους τελευταίους έξι μήνες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και πάγια μόνιμος υποστηρικτής του Γιώργου Παπανδρέου έχει αναλάβει τον... «γάμο».

Τα αποτελέσματα του πολιτικού «συμπεθεριού» στην Ιπποκράτους λένε πως θα φανούν ίσως και την επόμενη εβδομάδα. Πιθανώς της Τετάρτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚμε τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών, ανάμεσα σε αυτούς και τον Δημήτρη Ρέππα. Εκεί η παρέμβαση του Ρέππα θα είναι ενωτική, όπως συνηθίζει τελευταία. Ως υποστηρικτής του καταστατικού θεωρεί πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν από τη βάση.

Μοναδικός ρυθμιστής ο Λοβέρδος

Στη βάση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επικρατεί ο Ανδρέας Λοβέρδος. Αυτή η εξέλιξη φαίνεται να φοβίζει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος δεν έχει και τις καλύτερες εμπειρίες από την προηγούμενη εκλογική «μάχη» με τον Γιώργο Παπανδρέου.

Για αυτό άλλωστε ο υπουργός Οικονομικών τις τελευταίες μέρες φαίνεται σε «σύγχυση» όσον αφορά τις πολιτικές του τοποθετήσεις, καθώς από την μια δηλώνει «εξουθενωμένος» από την όλη προσπάθεια στο Υπουργείο Οικονομικών για να κερδίσει την συμπάθεια του κόσμου που υφίσταται συνεχή φορολογικά μέτρα και από την άλλη ότι έχει «τεράστιες προσωπικές αντοχές» για να περάσει μηνύματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ .

Επίσης διαρρέει μέσω συνεργατών του ότι σέβεται το καταστατικό αλλά από την άλλη διατυπώνει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να υπάρξει με τα τωρινά δεδομένα μια προσφυγή στις κάλπες που δείχνουν όμως, τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Παράγοντες μέσα από το Κίνημα λένε μάλιστα ότι ο υπουργός Υγείας έχει το προφίλ του τεχνοκράτη πολιτικού που μπορεί να δώσει λύσεις, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της εποχής.

Προωθεί, τομές και μεταρρυθμίσεις με τον πιο ανώδυνο τρόπο για την κοινωνία και μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της βάσης του ΠΑΣΟΚ στη μετά τον Γιώργο Παπανδρέου εποχή.

Έτσι ο Ευάγγελος Βενιζέλος φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός και εάν υπάρξει ένα πρόσωπο που θα εγγυηθεί ότι ο «παπανδρεϊκός» μηχανισμός θα «βάλει πλάτη» σε αυτόν. Αυτό το εγγυάται ο Ρέππας. Το αντάλλαγμα; Ο Βενιζέλος σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος θα λειτουργήσει ως πλατφόρμα για να μην χάσει η οικογένεια Παπανδρέου τα «οφίτσιά» της εντός ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό ο Ρέππας θα το εγγυηθεί.

Ο Ρέππας έχει επιρροή στην Ιπποκράτους, αλλά και στις τοπικές σε όλη την Ελλάδα. Θα μπορούσε και ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ενορχηστρώσει καταστάσεις.

Πολλοί όμως ήδη τον βλέπουν να αντικαθιστά τον Μιχάλη Καρχιμάκη ως γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.