ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί ο Γιώργος φρενάρει το Πολιτικό Συμβούλιο

Γιατί ο Γιώργος φρενάρει το Πολιτικό Συμβούλιο

Την αναβολή της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου για την Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου αποφάσισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για αύριο, Τετάρτη, ωστόσο σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η αναβολή κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των δύο διαδοχικών συνεδριάσεων του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Στην ουσία όμως, ο Γιώργος Παπανδρέου κατάφερε για άλλη μια φορά να «κερδίσει χρόνο», αφού κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, στο οποίο θα μετέχουν και οι «κορυφαίοι» του ΠΑΣΟΚ, αναμένεται ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις διαδικασίες που πρέπει να δρομολογηθούν.

Κι ενώ οι υπουργοί των άλλων κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση διαμαρτύρονται και παραδέχονται κατ' ιδίαν ότι η «κούρσα διαδοχής» στο ΠΑΣΟΚ δημιουργεί προβλήματα στο κυβερνητικό έργο, ο κ. Παπανδρέου για άλλη μια φορά με τις κινήσεις του μπλοκάρει τις διαδικασίες.

Για να καθυστερήσει τις εξελίξεις, ο τέως πρωθυπουργός αντί να στηρίζει την κυβέρνηση εμπράκτως, τηρώντας τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών, επιχειρεί να αποφύγει τις εκλογές την προγραμματισμένη ημερομηνία, προτείνοντας αντ' αυτού ανασχηματισμό – κάτι όντως «πρωτοποριακό» για μια μεταβατική κυβέρνηση!-.

Απώτατος στόχος του –προφανώς- είναι να εξασφαλίσει χρόνο για να αφιερωθεί στο... υπέρτατο καθήκον, ήτοι να επανεκλεγεί πρόεδρος της... Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ωστόσο προϋπόθεση για να είναι υποψήφιος είναι να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου... Αν βέβαια θεωρηθεί ότι θα υπάρχει ΠΑΣΟΚ μέχρι τότε...

Βέβαια, πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών του κ. Παπανδρέου που ίσως θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του «εγγυητή» της ενότητας, αν δεν είχε φροντίσει να διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, οι καθυστερήσεις εξυπηρετούν και την στρατηγική του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, που βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά του να υποχωρούν συνεχώς και την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου να αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.

Όπως είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr, οι κ.κ. Παπανδρέου και Βενιζέλος έχουν συνάψει μια «ανίερη» συμμαχία, με κρίκο τον Δημήτρη Ρέππα. Στόχος της συμμαχίας είναι η ανάδειξη του κ. Βενιζέλου στην ηγεσία του κόμματος και διατήρηση των «βασιλικών» προνομίων του κ. Παπανδρέου.

Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές του Γ. Παπανδρέου και οι κρυφές επιδιώξεις του Ευ. Βενιζέλου προκαλούν προβληματισμό στα στελέχη του κόμματος, που βλέπουν την επιτακτική ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία ανασυγκρότησης του κόμματος, που φθίνει, όσο δεν παρουσιάζει ξεκάθαρη εικόνα.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται και η νέα παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου, που τόνισε ότι χρειάζονται σύντομες και ξεκάθαρες λύσεις στο ΠΑΣΟΚ, κι όχι τρικ και πυροτεχνήματα, σαν αυτό του ανασχηματισμού.