ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σταϊκούρας: Ανάταξη της Οικονομίας με τροποποίηση πολιτικών

Σταϊκούρας: Ανάταξη της Οικονομίας με τροποποίηση πολιτικών

Τις αστοχίες στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής και στην εφαρμογή της από την Κυβέρνηση Παπανδρέου αλλά και την ανάγκη ανάταξης της Οικονομίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, επισημαίνει ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή την τελευταία Τριμηναία Έκθεση του ΙΟΒΕ που αποτυπώνει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας τα τελευταία δύο έτη.

«Η Νέα Δημοκρατία σταθερά υποστηρίζει ότι απαιτείται, τόσο η τροποποίηση των πολιτικών που έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, όσο και η συμπλήρωσή τους με πολιτικές που θα πυροδοτήσουν την επανεκκίνηση της Οικονομίας και την αναπτυξιακή διαδικασία.

Προς την κατεύθυνση αυτή η Έκθεση του ΙΟΒΕ επιβεβαιώνει ότι το τετράπτυχο πόροι ΕΣΠΑ μαζί με ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποίηση κρατικής περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομική πειθαρχία με περαιτέρω μείωση των δημοσίων δαπανών και απελευθέρωση αγορών, επαγγελμάτων και άρση των εμποδίων στις επενδύσεις και την επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέχει ένα επαρκές πλαίσιο για την ανάταξη της Οικονομίας», παρατηρεί ο κος Σταϊκούρας, με αφορμή την έκθεση που διαπιστώνει:

• Καθυστερήσεις στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

• Παγίωση και διεύρυνση των αποκλίσεων του Προϋπολογισμού από τους στόχους για το 2011.

• Ότι η υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, τα τελευταία δύο χρόνια, καθιερώνεται προκειμένου να καλυφθούν υστερήσεις και αποκλίσεις στη διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής.

• Ότι η ύφεση ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη του 3,0% για το 2012, υψηλότερη και από την αναθεωρημένη πρόβλεψη του Προϋπολογισμού (2,8%).

• Ότι η ανεργία αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 17,3% το 2011, σχεδόν 5 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερα από ό,τι το 2010.

• Επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

• Ανοδική πορεία του χρέους