ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Win-win η συμφωνία για προσφυγικό - Ο Ερντογάν μπορεί να κάνει περισσότερα

Μητσοτάκης στο Bloomberg: Win-win η συμφωνία για προσφυγικό - Ο Ερντογάν μπορεί να κάνει περισσότερα

Το σχέδιο για να γίνει η Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης – Τι θα γίνει με τα πλεονάσματα - Win-win για Τουρκία και Ευρώπη η εφαρμογή της συμφωνία για το προσφυγικό

Η προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επενδύσεων στην Ελλάδα, η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων τη διετία 2021-2022, αλλά και ο στόχος της μείωσης των φόρων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η απλούστευση των διαδικασιών για τις επενδύσεις στη χώρα μας και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο.

«Η Ελλάδα θα είναι το success story της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη βιωσιμότητα του χρέους και στην πρόθεση της κυβέρνησης να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.

Όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το 3,5% που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές ήταν απόρροια της αναξιοπιστίας της χώρας και της έλλειψης εμπιστοσύνης από την πλευρά των εταίρων. «Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» τόνισε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί και στους στόχους του 2020. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη διετία 2021-2022 θα πρέπει να υπάρξει «χαλάρωση» των συμφωνηθέντων για το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ εκτίμησε ότι το «μομέντουμ» είναι υπέρ της Ελλάδας, ώστε να πειστούν οι εταίροι.

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι έθεσε στον κ. Ερντογάν το θέμα των αυξημένων ροών στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι η γειτονική χώρα μπορεί να κάνει περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας ώστε να μην αντιμετωπίζουμε την κατάσταση που βλέπουμε στα νησιά μας.

«Η ευρωτουρκική συμφωνία είναι θετική και για τις δύο πλευρές, (win-win)» είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας παράλληλα ότι ήταν και είναι λογικό, η ΕΕ να υποστηρίζει την Τουρκία με πόρους προκειμένου να διαχειριστεί την κατάσταση. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «εφόσον η Τουρκία ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, θα είμαστε θετικοί στην ενταξιακή της προοπτική».

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί ολόκληρη την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

Δημοσιογράφος: Τώρα βεβαίως ως Πρωθυπουργός, θα πρέπει να υλοποιήσετε τις υποσχέσεις σας, τις υποσχέσεις σας για ανάπτυξη, για θέσεις απασχόλησης, τις υποσχέσεις σας για ξένες επενδύσεις. Είχατε συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, εδώ, στη Νέα Υόρκη, συναντηθήκατε με διευθύνοντες συμβούλους εταιρειών, με τραπεζίτες, έχετε κάτι να αναφέρετε;

Πρωθυπουργός: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, όπως αναφέρατε, κάτι έχει πράγματι αλλάξει στην Ελλάδα από τις εκλογές και έπειτα. Πιστεύω ότι κάναμε μια καλή αρχή, η κυβέρνηση μου έχει μια πολύ ισχυρή εντολή για να φέρει ανάπτυξη, που είναι το πραγματικά σημαντικό ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης. Το αίσθημα των επενδυτών κινείται ξεκάθαρα προς τη σωστή κατεύθυνση, οι αποδόσεις στις τιμές των ομολόγων μας σημειώνουν πτώση, γεγονός που είναι μια πολύ θετική εξέλιξη, και σε γενικές γραμμές εκτιμώ ότι υπάρχει ένα αίσθημα αισιοδοξίας γύρω από την Ελλάδα, που μας επιτρέπει να προωθήσουμε την ατζέντα μας με έναν πολύ πιο επιθετικό τρόπο. Έχουμε ένα ξεκάθαρο σχέδιο, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους, θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολες τις επενδύσεις για τις επιχειρήσεις, τις ελληνικές όπως επίσης και για τις ξένες, θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα και ο στόχος μου είναι πολύ απλός: θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της Ευρωζώνης για τα επόμενα 3- 4 χρόνια.

Δημοσιογράφος: Αυτό υπήρξε πρόβλημα για την Ελλάδα, σε πολλούς τομείς. Υπάρχει κάποιος τρόπος να επωφεληθείτε από αυτές τις χαμηλές αποδόσεις που περιγράφετε;

Πρωθυπουργός: Από τεχνικής άποψης έχουμε υψηλή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ αλλά αν κοιτάξετε τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες για την επόμενη δεκαετία, αυτές είναι σχετικά χαμηλές. Η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και δανείζεται εκ νέου, και τα επιτόκια είναι πολύ πιο λογικά. Σκοπεύουμε να προβούμε στην αποπληρωμή των δανείων προς το ΔΝΤ όσο πιο σύντομα γίνεται και έχουμε ήδη υποβάλει τα απαραίτητα έγγραφα. Αυτά είναι πολύ ακριβά δάνεια, το χρέος μας θα φαίνεται πολύ πιο λογικό, επωφελούμενοι από τα χαμηλά επιτόκια, αλλά επίσης, το χρέος μας θα είναι πολύ πιο βιώσιμο, αν καταφέρουμε να ανακτήσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Χωρίς αμφιβολία. Γνωρίζω κ. Πρωθυπουργέ ότι αισθάνεστε περιορισμένος από το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει μέχρι το 2022. Έχετε μιλήσει γι’ αυτό με τους πιστωτές σας σχετικά με τη μείωσή του σε ένα πιο ρεαλιστικό επίπεδο βραχυπρόθεσμα.

Πρωθυπουργός: Βέβαια το έχουμε πράξει. Έθεσα εξ αρχής το ζήτημα ότι αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί γενικώς κατάλοιπο του παρελθόντος σε μια εποχή που υπήρχε λιγοστή εμπιστοσύνη στην Ελλάδα. Τώρα εκτιμώ ότι κινούμαστε πολύ γρήγορα στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης, όχι μόνο έναντι της οικονομίας αλλά και της κυβέρνησης, και ξανά όπως σας είπα πριν, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτά τα πρωτογενή πλεονάσματα και ό,τι σημαίνουν για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Είπα επίσης ότι θέλω πρώτα να ανακτήσω την αξιοπιστία, να προωθήσω μια επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων και να συζητήσω τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για το 2021, όχι απαραίτητα για το επόμενο έτος. Έχουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις για το 2020. Θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό μας τις επόμενες δύο εβδομάδες, είμαστε σε συνομιλίες με τους θεσμούς αυτές τις ημέρες, αλλά έχουμε αυτοπεποίθηση ότι θα βρούμε έναν συμβιβασμό που δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας βιωσιμότητα και θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε με την ατζέντα μείωσης των φόρων και βεβαίως να κρατήσουμε ζωντανή τη συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αισθάνομαι ότι υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική υπέρ των επιχειρημάτων μας.

Δημοσιογράφος: Αναφερθήκατε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τράπεζες στην ελληνική οικονομία. Ήδη βοηθάτε το τραπεζικό σύστημα με εγγυήσεις συμμετοχής, για κάποια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τους, αλλά παραμένουν προβληματικοί, οι ισολογισμοί τους από την ποσότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Υπάρχει κάτι άλλο που η κυβέρνηση σας μπορεί να κάνει ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μπορούν να διοχετεύσουν περισσότερες πιστώσεις στην οικονομία;

Πρωθυπουργός: Πρώτα απ΄ όλα, έχετε δίκιο που επισημαίνετε ότι προχωρήσαμε πολύ γρήγορα προς την εφαρμογή ενός σχήματος εθνικής προστασίας που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απαλλαγούν από έναν μεγάλο αριθμό μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων και αυτό θα βελτιώσει οπωσδήποτε τους ισολογισμούς τους και θα τους επιτρέψει να επεκτείνουν την πίστωση και να παράσχουν κεφάλαια στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται, καθώς οι τιμές των επενδυτικών στοιχείων βελτιώνονται αυτά επίσης θα βοηθήσουν τους τραπεζικούς ισολογισμούς. Ετσι εκτιμώ ότι αυτή η παρέμβαση θα είναι σημαντική, θα νομοθετήσουμε βάσει αυτών των γραμμών και θα βεβαιωθούμε ότι έχουμε διευθετήσει τις εκκρεμότητες τους επόμενους δύο μήνες και το εργαλείο θα τεθεί σε εφαρμογή πολύ γρήγορα. Επομένως προχωρήσαμε πολύ επιθετικά για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος γιατί αναγνωρίσαμε από την αρχή ότι χρειαζόμαστε μια στρατηγική τριών πυλώνων για την αποκατάσταση της ανάπτυξης: Χρειαζόμαστε μία διαφορετική δημοσιονομική πολιτική, χαμηλότερους φόρους, κάποιο δημοσιονομικό χώρο όπως συζητήσαμε, χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική στα ξένα κεφάλαια αλλά και στους εσωτερικούς επενδυτές και σίγουρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τραπεζικό πρόβλημα. Εάν αντιμετωπίσουμε αυτά τα τρία ζητήματα ταυτόχρονα, όπως σκοπεύει να πράξει η κυβέρνησή μου, δε βλέπω το λόγο να μη μπορούμε να επαναφέρουμε την υγιή ανάπτυξη στην Ελλάδα και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα όχι μόνο στις διεθνείς αγορές αλλά και στην ελληνική κοινωνία ότι αφήσαμε πλέον πίσω μας την κρίση.

Δημοσιογράφος: Αναφορικά με το ζήτημα του δημοσιονομικού χώρου, τα αιτήματα της Ιταλίας και οι δυσκολίες που τώρα αρχίζει να αντιμετωπίζει η Γερμανία προσθέτουν ώθηση σε όσα επιδιώκετε να πετύχετε;

Πρωθυπουργός: Νομίζω πως ναι. Δεν επαφίεται σε εμένα να προτείνω πώς θα έπρεπε να είναι η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας, όμως από μία πλευρά είναι ενδιαφέρον ότι στην παρούσα φάση η Ελλάδα είναι μία χώρα της οποίας το οικονομικό κλίμα κινείται ανοδικά ενώ η Γερμανία αντιμετωπίζει άλλου είδους προβλήματα. Πιστεύω ότι αυτή η περίοδος των αρνητικών επιτοκίων όπου η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της πρέπει να μας κάνει να αναθεωρήσουμε μερικούς πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν τεθεί εδώ και χρόνια στις χώρες της ευρωζώνης. Εμφανώς, είμαστε σε διαφορετικό περιβάλλον και γι’ αυτό υποστηρίζω ότι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% ή και 2% σε καμία περίπτωση δε θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική μας πειθαρχία. Αντιθέτως θα μας επιτρέψει να αποπληρώσουμε το χρέος μας χωρίς να περιοριζόμαστε από ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης.

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι ένα πρωτογενές πλεόνασμα 2% αποτελεί ένα λογικό στόχο για το 2021;

Πρωθυπουργός: Δεν θα κάνω εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Θα σας πω ότι η θεμελιώδης λογική όσων προτείνουμε αφορά μία ατζέντα μεταρρυθμίσεων της οποίας θα έχουμε την ιδιοκτησία και θα καταστήσει την ελληνική οικονομία πιο ανταγωνιστική, πιο εξωστρεφή, πιο καινοτόμα. Αυτό ήταν πάντοτε αυτό που παλεύαμε να επιτύχουμε. Αυτή την ατζέντα θέλω να την κάνω εγχώρια, να έχουμε την πλήρη ιδιοκτησία αυτής της ατζέντας και ναι, μόλις αποδείξουμε ότι είμαστε δεσμευμένοι να υλοποιήσουμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις, θα είναι λογικό να ζητήσουμε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο. Όμως είμαστε μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή. Νικήσαμε τους λαϊκιστές της Αριστεράς στην κάλπη, και το κάναμε παρουσιάζοντας μετριοπαθείς προτάσεις. Στοχεύουμε να κυβερνήσουμε από το κέντρο, θέλουμε να έχουμε δική μας την κεντρώα ατζέντα και νομίζω ότι εισάγουμε μια νέα εποχή για τη χώρα, στην πολιτική και την οικονομία.

Δημοσιογράφος: Ένας ασφαλής τρόπος προσέλκυσης νέων κεφαλαίων είναι μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστείτε για να κάνετε κάτι με τα Ελληνικά Πετρέλαια;

Πρωθυπουργός: Ξεκινήσαμε με το αεροδρόμιο της Αθήνας, η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει για την ιδιωτικοποίηση του 30% του αεροδρομίου. Κοιτάζουμε και την υπόθεση των Ελληνικών Πετρελαίων εξετάζοντας όλες τις επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας. Είναι ζήτημα τιμής, θέλουμε δηλαδή να διασφαλίσουμε ότι αν πουλήσουμε θα πουλήσουμε στην καλύτερη τιμή. Επίσης, υπάρχει ένα πολύ επιθετικό πρόγραμμα από το ΤΑΙΠΕΔ που περιλαμβάνει αυτοκινητόδρομους, λιμάνια, θα υπάρξουν ιδιωτικοποιήσεις στοιχείων στον τομέα της ενέργειας που θα παρουσιαστούν στους επενδυτές πολύ σύντομα

Δημοσιογράφος: Μιλάτε για τα δίκτυα διανομής ή συγκεκριμένα για τη ΔΕΗ;

Πρωθυπουργός: Αναφέρομαι στο διαχωρισμό των δικτύων διανομής από τη ΔΕΗ, η οποία χρειάζεται κεφάλαια για να επενδύσει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχω αναλάβει μία ξεκάθαρη δέσμευση ότι θα εξαλείψουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2028 και θα κλείσουμε όλες τις μονάδες λιγνίτη μέχρι τότε. Και η ΔΕΗ πρέπει να μετακινηθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Δημοσιογράφος: Μία σύντομη ερώτηση που πρέπει να σας θέσω πριν κλείσουμε. Συναντηθήκατε με τον πρόεδρο Ερντογάν εδώ στη Νέα Υόρκη. Καταλήξατε σε κάποια συμφωνία για το τι πρόκειται να συμβεί με τους πρόσφυγες που ο ίδιος απείλησε ότι θα αφήσει να εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου και της Ελλάδας;

Πρωθυπουργός: Είχα μία καλή συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν, ήταν η πρώτη μου συνάντηση μαζί του από την έναρξη της θητείας μου ως Πρωθυπουργός. Θέλουμε να κάνουμε μία ειλικρινή επανέναρξη και να βελτιώσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Βεβαίως, έθεσα το ζήτημα των μεταναστών και προσφύγων που διασχίζουν το Αιγαίο, είδαμε ότι οι αριθμοί τους αυξήθηκαν, και είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα από την πλευρά της στην εφαρμογή της συμφωνίας της με την ΕΕ προκειμένου να μην ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά νησιά. Του έθεσα το ζήτημα. Νομίζω ότι η συμφωνία Τουρκίας-ΕΕ είναι προς όφελος και των δύο πλευρών με την προϋπόθεση ότι εφαρμόζεται και από όλες τις πλευρές και βεβαίως είναι λογικό όπως και ήταν λογικό να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα στηρίζει με κεφάλαια την Τουρκία καθώς η Άγκυρα διαχειρίζεται μια πολύπλοκη κατάσταση στα εδάφη της.

Δημοσιογράφος: κ. Πρωθυπουργέ, ήταν τιμή μας να σας έχουμε εδώ στο Bloomberg Global Business Forum

Πρωθυπουργός: Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.