ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μάικ Πομπέο στην Αθήνα: Οι ΗΠΑ στήνουν «παρατηρητήριο» προς Τουρκία και Ρωσία

Ο Μάικ Πομπέο στην Αθήνα: Οι ΗΠΑ στήνουν «παρατηρητήριο» προς Τουρκία και Ρωσία

Κάποτε το σύνθημα «Έξω οι βάσεις του θανάτου» δονούσε τους πάντες και ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις. Το εν λόγω σύνθημα κατά των ΗΠΑ, που κυριαρχούσε από το ’75 και μετά, έχει πλέον ατονήσει, και ως προς τη σημασία του και ως προς το μήνυμα που εξέπεμπε τη συγκεκριμένη εποχή.

Σήμερα, ακόμη και από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζονται με φιλική διάθεση -κάτι το οποίο συνεχίζεται και από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Οι Αμερικάνοι διευρύνουν την παρουσία τους στην περιοχή μας και για αυτό το λόγο, θα υπογραφεί σημαντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που στόχο έχει αμοιβαία και επωφελή ανταλλάγματα.

Η υπογραφή της συμφωνίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας -που θα πραγματοποιηθεί ο Σάββατο στο υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μάικ Πομπέο- είναι, ουσιαστικά, στενό «μαρκάρισμα» της Ουάσινγκτον ανατολικά και βόρεια των ελληνικών συνόρων.

Ο πρώην επικεφαλής της CIA, που φτάνει στην Αθήνα σήμερα το απόγευμα, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλο.

Στην τελετή, που θα πραγματοποιηθεί στο ΥΠΕΞ, θα υπογραφεί η αναθεώρηση και επικαιροποίηση της διμερούς Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA) ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία, καθώς στην ουσία η Αμερική μέσα από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις -πλην της Σούδας όπου έτσι και αλλιώς υφίσταται- στρέφει τα «ραντάρ» της προς Ρωσία και Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr