ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρίσιμες συναντήσεις για τη θητεία της κυβέρνησης

Κρίσιμες συναντήσεις για τη θητεία της κυβέρνησης

Πρωτοβουλία Σαμαρά για να καμφθούν τα προβλήματα αναποτελεσματικότητας της κυβέρνησης Παπαδήμου

Σειρά επαφών με τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση θα έχει ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, σε μια προσπάθεια να καμφθούν τα προβλήματα αναποτελεσματικότητας που δείχνει να έχει η μεταβατική κυβέρνηση.

Κατά τις συναντήσεις με τους κ.κ. Σαμαρά, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να ξεκαθαρίσει το χρονικό ορίζοντα των εκλογών αλλά και τις αρμοδιότητες της κυβέρνησης, τουλάχιστον μέχρι να στηθούν οι κάλπες.

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσει πρώτος ο αρχηγός της ΝΔ, την Παρασκευή στις 18:30 το απόγευμα, με κύριο θέμα συζήτησης το ενδεχόμενο μετάθεσης της ημερομηνίας των εκλογών, προκειμένου η κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της.

Μπορεί από τη Συγγρού να διαμηνύουν ότι ο χρόνος της κυβέρνησης ολοκληρώνεται στην ολοκλήρωση του PSI, ωστόσο εκ των πραγμάτων είναι ανοικτό το θέμα των μέτρων που θα συνοδεύσουν τη νέα δανειακή συμφωνία και θα αφορούν την μακροπρόθεσμη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Εξάλλου όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, η ΝΔ δεν είναι με το ημερολόγιο αγκαλιά.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι θα βρεθεί τελικά λύση στη συνάντηση Παπαδήμου-Σαμαρά, καθώς το κόστος για όποιο κόμμα ρίξει την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είναι πολύ μεγάλο.

Ο «σκόπελος» για τον πρόεδρο της ΝΔ, είναι να αποδεχθεί την ψήφιση νέων μέτρων τα οποία αφορούν διαρθρωτικές αλλαγές, εν συνεχεία όμως θεωρείται βέβαιο ότι θα αφορούν και στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων.

Παράταση του κυβερνητικού βίου ζητά ο ΛΑΟΣ

Κατά τη συνεδρίαση του χθεσινού υπουργικού Συμβουλίου, ο προερχόμενος από το ΛΑΟΣ υπουργός Μεταφορών κ. Μάκης Βορίδης επανέλαβε τη θέση του ΛΑΟΣ υπέρ της παράτασης του βίου της κυβέρνησης και ενός πιο ευέλικτου σχήματος.

«Αυτό χρειάζεται τη συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Αν είναι να μιλάμε για συγκεκριμένο χρόνο και σκοπό, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε περικοπές μισθών και συντάξεων» είπε ο υπουργός Υποδομών.

Ο πρωθυπουργός τότε αποκάλυψε πως «στη συμφωνία των αρχηγών δεν μπήκε ρητή ημερομηνία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος έθεσε το δίλημμα «ή παράταση του βίου και του χαρακτήρα της κυβέρνησης ή εκλογές εδώ και τώρα».

Ανησυχία στο ΠΑΣΟΚ

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι ισορροπίες στην Ιπποκράτους, καθώς μια ενδεχόμενη απόφαση του Λ. Παπαδήμου για εκλογές έως και τον Απρίλιο, πυροδοτεί εξελίξεις στο θέμα της διαδοχής.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε να μπορέσει να οδηγηθεί το Κίνημα σε εκλογές από τη βάση.

Μέχρι στιγμής πάντως, ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε σε στενούς του συνεργάτες, αναμένοντας όλοι τη σύγκλιση του Πολιτικού συμβουλίου του κόμματος το οποίο θα πραγματοποιηθεί όπως όλα δείχνουν στις αρχές του νέου έτους.